Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtland

"Helikopter skrämde renar"

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 11.25
En helikopter skrämde renar i Frostviksfjällen, menar en renskötare. Arkivfoto: Pontus Lundahl/ Scanpix.

En naturbevakare och två polismän i en helikopter flög på så låg höjd att en renhjord skrämdes iväg. Det hävdar en renskötare i Voernese sameby. Länsstyrelsen ger till svar att inga renar sågs i samband med flygningen.

Länsstyrelsen i Jämtlands län och polisen gjorde en gemensam tillsynsinsats av Frostviksfjällen den 28 april i år. Två polismän och en naturbevakare använde sig av en polishelikopter för att hålla koll på bland annat skoterkörning och så kallad faunakriminalitet.

Flygningen ska ha stört renflyttningen i området. Det menar en renskötare som genom flera telefonsamtal har talat om detta för länsstyrelsen.

– Problemet var att de flög över en betande renhjord. De flög för lågt. Det tog två dagar för grabbarna att samla tillbaka renarna, säger han.

Renskötaren tycker också att det var extra olyckligt då vajorna snart ska till att kalva. En del har dessutom redan börjat att kalva.

Mannen tycker att länsstyrelsen och polisen borde ha informerat samebyn om att en helikopterflygning var på gång.

Ruben Johansson, länsstyrelsens biträdande enhetschef, har fått höra om det som hänt och han har svarat på kritiken i ett brev till renskötaren.

Där skriver han att länsstyrelsen bedömer att tillsynsinsatsen genomfördes med tillräcklig hänsyn till pågående renflyttning. Naturbevakaren och de båda polismännen har fått ge muntliga rapporter. 

"Enligt dessa rapporter befann sig helikoptern på relativt hög höjd utom vid ett tillfälle och vare sig poliserna eller naturbevakaren har sett renar i samband med flygningen"

Det skriver Ruben Johansson i brevet, som är daterat den 3 maj 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".