Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora kostnader för kanslichefens avgång

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 15.43
Kansas kostnader
(1:37 min)
Patrik Kansa. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.

Kanslichefen Patrik Kansas avgång kan komma att kosta 1,6 miljoner kronor för Sametinget.

Kaoset i Sametinget

Den 20:e april meddelande Sametingets kanslichef Patrik Kansa att han avgår från sin tjänst från och med den 31:a maj nästa år.

I avtalet mellan Sametinget och Kansa står det att kanslichefen under tiden är arbetsbefriad. Det betyder att Kansa trots att han inte jobbar får behålla sin lön på 52 000 kronor i månaden. På 13 månader betyder det över en miljon kronor.

Samtidigt som Kansas lön betalas ut får den tillförordnade kanslichefen ett lönepåslag med 5000 kronor i månaden.

Arbetsrättsjuristen som Ingrid Inga anlitade i februari för att förhandla med Patrik Kansa om hans anställning har kostat 90 000 kronor.

Och på grund av oenigheter inom styrelsen där majoriteten ville avsluta Kansas anställning och minoriteten ha honom kvar, så har två styrelsemöten blivit inställda och två avbrutna. Det här har lett till att budgeten för styrelseledamöterna har överskridits med 10 procent under det första kvartalet.

Totalkostnaden för Kansakarusellen blir en summa på omkring 1,3 miljoner kronor. Beroende på hur rekryteringen av en ny kanslichef ska finansieras så kan kostnaden stiga till 1,6 miljoner.

Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga säger att kostnaderna för Kansas avgång redan är budgeterade och godkända av styrelsen.

Dokument gällande Kansakonflikten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".