Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny klimatrapport bekymrar Världsnaturfonden

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 05.34
"Det kommer att ske stora förändringar"
(2:00 min)
Tom Arnbom, Världsnaturfonden. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Det är bekymmersamt men ingen domedagsrapport. Så kommenterar Världsnaturfonden den senaste rapporten om klimatförändringarna i Arktis.

Nya data om klimatförändringarna visar att temperaturen kommer att stiga i Arktis betydligt mer än tidigare beräkningar.

Dessutom väntas jordens havsyta stiga med drygt en meter - dubbelt så mycket som förutspåtts innan.

Det här visar en färsk rapport som läggs fram i dagarna.

- Jag är ledsen över detta. Det påverkar inte bara djur utan om urfolkens möjligheter att kunna överleva. Det kommer att ske stora förändringar, säger Tom Arnbom, Arktisexpert vid Världsnaturfonden.

Bakom rapporten står 200 forskare världen över knutna till FN:s klimatpanel.

De befarar i sin rapport att temperaturerna i Arktis inom hundra år kommer att stiga med ytterligare 3 till 7 grader, utöver den höjning på 2 grader som redan ägt rum.

En så kraftig höjning kommer att leda till massiv isavsmältning och betydligt snabbare snösmältning under våren. Dessutom kommer tundrornas permafrost att tina bort över enorma områden vilket ytterligare kan spä på växthuseffekten.

- I långa loppet dyker nya växter, djur och fiskar upp och frågan är hur de som lever av jakt och fiske ska kunna ställa om till detta, säger Tom Arnbom.

Rapporten förutspår också att avsmältningen av inlandsisen på Grönland kan bli så omfattande att jordens havsnivån höjs med upp till en och en halv meter inom hundra år, vilket är dubbelt så mycket som FN:s klimatpanel beräknade i sin senaste rapport 2007.

- Det är ingen domedags projekt. Det går att fixa till detta men det kommerbli stora förändringar, även för rennäringen, säger Tom Arnbom.

På fredag ska rapporten läggas fram vid en konferens i Köpenhamn och både Lunds universitet och Kungliga vetenskapsakademin har spelat en betydande roll i rapportens kapitel om snö- och isförhållanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".