Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametingets majoritet

"De lamslår styrelsearbetet"

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 09.19
Per Mikael Utsi och Anders Kråik. Foto Thomas Sarri

Tre av sametingets ledamöter i styrelsen sätter stopp för arbetet i styrelsen genom sitt agerande. Det hävdar styrelseledamöterna Per-Mikael Utsi och Anders Kråik i ett gemensamt uttalande.

Kaoset i Sametinget

Det segdragna bråket i styrelsen fortsätter. Nu går ledamöterna Per-Mikael Utsi och Anders Kråik ut och säger att tre av ledamöterna och deras ersättare har satt i system att vägra delta på styrelsemötena.

Det gör att ärendelistan bara växer och att det i slutänden gör att enskilda samer drabbas, enligt Utsi och Kråik.

De ledamöter som avses är Sara Larsson, Min Geaidnu, Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Helena Dådring, Skogssamerna, samt deras ersättare i styrelsen.

Enligt Utsi och Kråik använder sig dessa ledamöter av olika frågor som argument för att inte närvara.

– Att som styrelseledamot inte ta sitt ansvar genom att i samförstånd medvetet haverera styrelsearbetet och skada Sametinget är ett övergrepp mot de grundläggande demokratiska normerna, säger Per Mikael Utsi i partiet Guovssonásti.

Per-Mikael Utsi och Anders Kråik nämner också den kritik som framförts av styrelsens minoritet: Att styrelsearbetet inte fungerar, att det förekommer hot och att styrelseordförande Ingrid Inga inte klarar av sin uppgift.

– När de i minoritetsställning inte får som de vill kommer dessa beskyllningar och detta agerande. Håkan Jonssons, Sara Larssons och Helena Dådrings och deras ersättares lämplighet att leda ett offentligt organ måste därför starkt ifrågasättas, säger Per-Mikael Utsi.

De anser att de tre ledamöternas agerande är ett angrepp på sametingets självbestämmanderätt.

– Agerandet är svårt att förena med bestämmelsen i 2 kap 4 § sametingslagen samt bryter mot tillämpningen av § 6 i förordningen med instruktion för sametinget, säger Anders Kråik, vice styrelseordförande och ledamot för partiet Samerna.

Sametingslagen och förordningen

Sametingslag (1992:1433)

Styrelse och nämnder
4 § Sametinget skall bland tingets ledamöter utse en styrelse om högst sju ledamöter och lika många ersättare som skall sköta den löpande verksamheten för Sametinget. En av ledamöterna skall därvid utses att vara ordförande.
   Styrelsen skall
   1. bereda och yttra sig i ärenden som skall handläggas av Sametinget,
   2. handha den ekonomiska förvaltningen,
   3. verkställa Sametingets beslut om verkställigheten inte uppdragits åt någon annan,
   4. fullgöra de uppdrag som Sametinget överlämnat till styrelsen.

Förordning (2009:1395) med instruktion för Sametinget

Uppgifter
6 §
I sametingslagen (1992:1433) finns bestämmelser om Sametingets sammansättning och uppgifter, förordnande av ordförande och vice ordförande, nämnder, beslutförhet samt om val till Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".