Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERBOTTEN

Sågar förslag på samebygränser

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 14.52
"Samebyar norrifrån tränger på"
(2:14 min)
Anna Wenngren. Rennäringshandläggare i Västerbotten.

Oenighet kring gränserna mellan flera samebyar i Västerbotten har under lång tid lett till konflikter. Nu sågar Länsstyrelsen i Västerbotten Sametingets nya förslag till nya samebygränser.

Frågan om gränser mellan Ran, Malå, Gran, Maskaure och Svaipa samebyar har varit en långtgående process. Till exempel har länstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten haft olika uppfattning om Svaipa samebys rätt till vinterbete i Västerbotten. Under våren har berörda möjlighet att komma in med yttranden om Sametingets senaste förslag till gränser.

 – De här gränserna som man nu har som förslag innebär att områden på båda sidorna gränserna inte kan nyttjas eftersom det är stor risk för sammanblandning, säger rennäringshandläggaren Anna Wenngren.

Länsstyrelsen i Västerbotten konstaterar i sitt yttrande, att de samebyar som administreras i Norrbotten gradvis genom flera olika beslut fått ökade betesområden inom Västerbottens län.

 – Ju mer samebyar norrifrån tränger på in i västerbotten, desto mindre yta har ju våra samebyar och det kommer ju att påverka deras möjligheter. Det här förslaget omfattar ju bland annat maskaure och Svaipa samebyar, som enligt förslaget kommer att få fastställda gränser inom Västerbottens län, vilket i sin tur påverkar intilliggande byar och så vidare.

Svaipa och Maskaure är också de enda samebyar som hittills accepterat förslaget. Å Länsstyrelsen i Västerbotten tycker det nuvarande förslaget saknar en konsekvensanalys om vad de nya gränserna skulle innebära för de enskilda samebyarna.

 – Vi konstaterar att de här besluten som är tagna kanske nu och även tidigare får konsekvenser för våra samebyar. Så långt kan jag sträcka mig i alla fall.

Men vad tycker du om att man inte tagit fram någon konsekvensanalys då?

 – Jag tror det hade varit värdefullt om man hade gjort det. Att man kunde visa på att dom här konsekvenserna blir det för dom här samebyarna som berörs av förslaget, ja, det blir med verkligt. Man ser vad det handlar om, säger Anna Wenngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".