Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Luleå

Bojkottar Samernas kongress

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 14.14
Anders Kråik, ordförande i Samerna, och partimedlemmen Lars-Jonas Johansson tycker olika.

Lars-Jonas Johansson har inga planer på att delta vid partiet Samernas extrakongress i Luleå i helgen. Ett skäl är att han tycker att väljarnas talan har utestängts, då enbart distriktsordförande har kallats till mötet.

Ett skäl till att det hålls extrakongress är enligt ordförande Anders Kråik "att krafter inifrån partiet driver en kampanj för att underminera förtroendet för partiet". Bland annat har det inom partiet utttryckts missnöje gentemot sametingsledamoten och partimedlemmen Lars-Jonas Johansson för hans agerande i olika frågor. Läs mer här:

Men när extrakongressen hålls i Luleå i helgen, då deltar inte Lars-Jonas Johansson: 

– Det känns ganska långsökt att fara dit, det är inte så högt prioriterat vid den här tiden. Det är ju mitt under kalvningen.

Vidare säger han:

– Kallelseförfarandet man har haft är ganska snävt. Man har bara kallat distriktsordförandena och det innebär att man egentligen utestänger väljarnas talan. Man tar bara in den närmaste kretsen. Extrakongressen har inte, anser jag, legitimitet att återspegla väljarnas inställning i dessa frågor. Distriktsordförandena utses av partiet, som i regel står styrelsen närmast, säger Lars-Jonas Johansson.

Vad tror du resultatet av kongressen blir?

– Vet inte riktigt, det blir väl ungefär samma kontenta som vid andra kafferep. Tror inte det blir så mycket. Man lär väl få höra en monolog av Anders Kråik och nåt inlägg av Lars-Wilhelm Svonni. Sen torde det väl inte bli så mycket mer, annat än att de kräver att fortsätta få på den inslagna vägen och det lär väl den skaran bevilja, säger han och fortsätter:

– Och förmodligen att man byter ut mig från styrelsen officiellt kanske.

Tror du att du hamnar i fokus under kongressen?

– Jag skulle anta att jag är en av anledningarna till att man kallat till extrakongress.

– Förmodlingen är det ett ajabaja-möte, där man ska spy lite galla över mitt agerande, säger Lars-Jonas Johansson.

Vill du vara kvar i partiet?

– Jag har ingen anledning att gå ut ur partiet. För jag ämnar inte bli politisk vilde. Däremot finns ingen anledning för mig att stötta partiets styrelse när man bedriver sån här typ av politik man visat sista tiden. Tänker på kanslichefen till exempel, och hur styrelsen verkar fungera där. Det arbetssättet och det sätt partiledningen har visat gällade andra frågor gällande problematiken i Vapsten. Det är inte den ideologi som jag anser partiet gick till val på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".