Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Luleå

Inget "ajabaja-möte" enligt Kråik

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 15.00

Lars-Jonas Johansson tror att partiet Samernas extrakongress i Luleå på lördagen blir ett ajabaja-möte där man kommer att spy galla över honom.

– Det är ganska främmande så som jag känner vår organisation att föra såna diskussioner på den nivån, vi hanterar problem på ett annat sätt, säger partiets ordförande Anders Kråik.

Anders Kråik säger att det är viktigt att hålla kongress för att samla partiet utifrån det uppslitande som varit den senaste tiden. Problemen blossade upp i och med en skrivelse från Kråik till medlemmarna, där han klargjorde att antingen följer man partiets politik eller så ska man avgå.

Kommer ni att utesluta Lars-Jonas Johansson?

– Såna kommentarer ger jag inte. Vad som kan vara aktuellt, det är att kongressen får avgöra olika poster i partiet. Det finns möjlighet att ifrågasätta mig eller styrelsen också. Vi utesluter inte någon, däremot kan det vara på sin plats att synliggöra olika saker via fördelning av förtroendeuppdragen i partiet, säger Anders Kråik.

Distriktets röster på kongressen baseras på antalet samer som bor i området och inte på antalet partimedlemmar. Det är något som har kritiserats från olika håll.

Hur gör ni med det röstningssystem som har ifrågasatts?

– Det är en översyn igångsatt gällande röstningssystemet, finns det andra former för representativ demokrati som kan anses bättre så ska ju de värderas. Vi tillämpar befolkningsunderlaget vilket avgör partiets insatser, det är bra för partiet att veta var det bor flest samer.

Hur går det i plenum nu med Lars-Jonas som har skilda åsikter gentemot partiet?

– Tror inte det är skillnad i åsikter däremot personligt och det är ju svårare. Personliga konflikter bör ju inte lägga hinder emellan.

Men han är ju kritisk mot hur ni skött frågan om kanslichefen Patrik Kansa?

– Där är det nog mycket desinformation, vi som arbetsgivare kan inte föra ut enskilda i offentlig debatt, det gör ju att ingen vågar ta anställning. På kongressen kommer distriktsordförandena få hela versionen om det här med Patrik Kansa och där vi belägger allt med dokument - de får de fakta som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".