Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samernas extrakongress

Fick sluta trots försoning

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 07.53
"De har gått alldeles på tok för långt"
(1:47 min)
Lars-Jonas Johansson, sametingsledamot för partiet Samerna. Foto: David Rydenfalk

Lars-Jonas Johanssons tvingas att sluta i partiet Samernas styrelse på grund av inre konflikter.

Men han får dock arbeta vidare inom partiet, som ett led i försoningen inom partiet.

– Så vill man pröva den diplomatiska vägen också, ge en möjlighet till dom sår som har fläkts upp av den här uppslitande striden , att försöka gro igen och att läka ut, säger Anders Kråik, partiets ordförande.

Partiet Samerna höll i helgen en extra  kongress i samband partiets inre stridigheter. Den hetaste frågan under kongressen var partiets inre parlamentariska situation.

Svågrarna Anders Kråik och Lars-Jonas Johanssons konflikt har under längre tid uppmärksammats i medierna och dom flesta hade väntat sig att Johansson skulle tvingas lämna partiet.

Och många deltagare i kongressen hade den åsikten, bland annat på grund av han skriftligen har lämnat en misstroendevotum mot sametingets styrelse som Samerna är en del av.

Men extra kongressen beslutade att han måste lämna partiets styrelse och Lars-Wilhelm Svonni förklarar varför.

– Ja de har ju varit en arbetsoduglig styrelse, vi fick ju höra från styrelseledamöterna att dom haft en besvärlig sits de var ett stort steg som kongressen tog nu, och det är ett stort steg för att kunna gå vidare helt enkelt, säger Lars Wilhelm Svonni.

Trots att partiet har bestämt sig för att jobba för försoning, så gick det inte att ha kvar Johansson i styrelsen säger Lars Wilhelm Svonni.

Nej, som en av åldermännen sa att de har gått alldeles på tok för långt för att man skall kunna återgå till normal ordning med Lars-Jonas Johansson, säger Lars Wilhelm Svonni.

Styrelsen ska fram till ordnarie kongress i oktober överväga att återkalla uppdraget till nuvarande områdesordförande i Tärnaby/Hemavan och Ammarnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".