Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämst lön i Ammarnäs

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 09.01
"Att flytta hit å ställa sig i arbetslöshet, det fanns inte"
(2:06 min)
Foto: Scanpix

Ammarnäs är en av dom platserna där lönerna är sämst i Sverige. I 2009 så tjänade norra sverige 283.000 kr., medans dom i södra sverige tjänade 318.000 kr.  Lennart Persson som driver en matbutik i Ammarnäs säger att dom har ingen hög lön, men bor bra.

-Jag vet ju inte hur de har mätt, men som sagt var. Men som i vårat fall, vi har ju ingen hög lön men vi bor ju bra. Det är ju en fruktansvärd livskvalitet att bo här uppe.

Lennart Persson och hustrun driver den lokala affären i Ammarnäs. Lennart berättar att han och hans hustru såg ingen annan utväg en att köpa affären för att kunna bo och leva i Ammarnäs. Lennart säger att dom inte har någon hög lön, men dom bor ju bra, folk vallfärdar ju för att vara i Ammarnäs.

-Att flytta hit å ställa sig i arbetslöshet, det fanns inte. Vi ville ju ha ett jobb, säger Lennart Persson.

Lennart Persson säger att vore det för lönen så skulle dom lika gärna ha affär i ett tätbebyggt område.  Han säger också att dom jobbar ju lika mycket som dom i större städer men tjänar bara en bråkdel av pengar som dom gör. I Ammarnäs finns inga jobb och är det jobb ja så det är det dålig lön.

Lennart säger att det är många som jobbar säsongsvis och dom som har företag här uppe har det svårt att få företaget att gå ihop och skulle dom skaffa folk till affären och konkurera lönemässigt det skulle inte fungera, säger Lennart Persson. Utan dom går på lägsta lön, avtalsmässigt.

Mia Lekberg från Karlskoga, flyttade med sambon till Ammarnäs för 7 år sedan. Sambon är fiskeintreserad och ville därför flytta till Ammarnäs. Mia har heltidsjobb på Ammarnäs wärdshus, hon säger att hon tänkte först att 2 år kan man ju bo här. Mia säger också att utan jobb skulle hon inte orka bo kvar och att hon trivs jättebra i Ammarnäs. Mia berättar att framtiden ser ljus ut i Ammarnäs, det är många som skall satsa. Mia säger att hon tror inte att det skilljer så mycket lönemässigt i restaurangbranschen, men att det gäller att förhandla sin egen lön.

- Jag blir inte alls förvånad att den typer av orter har i genomsnitt lägre löner än storstadsområden eller områden med ett mer diversifierat arbetsliv, säger Runar Brännlund, professor i nationalekonomi på Umeå universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".