Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samebygränser

Norrbottensbyar positiva till gränser

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 07.02
"Det går inte att komma ner på vinterbete"
(2:05 min)

De två Norrbottensbyarna Svaipa och Maskaure välkomnar sametingets förslag till samebygränser i Västerbotten.

Utan gränser blir Maskaure utraderad menar Peter Larsson som är ordförande i Maskaure sameby.

– Det går inte att komma ner på vinterbete och det är redan renar överallt. Så vi måste ha några gränser, annars kommer inte vi finnas kvar på några års sikt, säger Peter Larsson.

För Maskaure är det nödvändigt med gränser, eftersom samebyn inte har kunnat planera någon vinter sedan gränsdragningarbetet inleddes 2001. Han menar att under tio år har det varit en jakt efter de bästa fläckarna, vilket gjort markerna nerbetade. När de tänkt spara ett område till våren, kan det vara någon annan sameby där.

Peter Larsson är inte nöjd med förslaget, eftersom han menar att alla gränser är en kompromiss. Och i det första förslaget som sametinget la 2009 fick samebyn betydligt mer än vad de får nu. Ändå välkomnar Maskaure gränsförslaget, eftersom en gräns är bättre än ingen alls.

– Vi som är den minsta samebyn har fått stryka på foten hela tiden och då säger grannbyarna" finns det inga gränser då betar vi där vi tycker att det passar" Så vi har ju verkligen blivit klämd hela tiden, så vi är på randen till kollaps alltså och nu det här med att vi inte har något vinterbete det är en helt ohållbar situation, säger Peter Larsson.

Än så länge har sametingets kansli varit ansvarig för ärendet. Men den politiska delen ska fatta beslutet. Därför är Peter Larsson orolig att inte något beslut fattas inför den här vintern heller. Han undrar hur sametinget ska kunna fatta något beslut med det nuvarande palamentariska läget.

– Då ska det beslutas av sametingets styrelse, som inte tagit något beslut på jag vet inte hur länge. Så det känns ju inte riktigt sådär kanonbra. Tyvärr håller det på att falla ihop hela det där bygget. Jag har ingen aning om dom har en styrelse som kan fatta något beslut. Så det känns inge bra för vi som håller på med rennäringen i alla fall, säger Peter Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".