Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)
Stockholm

Samiska teatern gästspelar på Dramaten

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 07.17
"Jag tycker att det är väldigt roligt "
(1:37 min)
1 av 2
Foto: Marit Kuhmunen
Teaterchef Lena Engqvist Forslund, Giron Sámi Teáhter. Foto: Tora Lindberg, SR Sámiradio
2 av 2
Teaterchef Lena Engqvist Forslund, Giron Sámi Teáhter. Foto: Tora Lindberg, SR Sámiradio

Från och med den 13:e maj och 4 dagar framåt gästspelar Giron Sámi Teather på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm med föreställningen "What´s up Sápmi?".

Teaterchefen Lena Engqvist Forslund, känner att det är en självklarhet.

– Jag tycker att det är väldigt roligt och det är ju som att det känns som en självklarhet på ett sätt eftersom samiska teatern strävar efter att bli en nationalscen. Vi har ju ett nationellt uppdrag. Det bor samer i hela Sverige. Att vi gästspelar just på den svenska kungliga nationalscenen, så det känns ju jätte roligt att det har visat ett intresse från oss och köpt hela fem föreställningar,säger Lena Engqvist Forslund.

Lena Engqvist Forslund berättar att de har fått hjälp ininfrån:

– Det finns en skåderspelerska på dramaten, Kicki Bramberg som är same och har sina rötter i Tärendöjärvi och hon blev ju eld och lågor när hon såg vår föreställning "What´s up Sápmi?" och tyckte att det här passar verkligen bra och gästspela på Dramaten med. Så hon har verkligen lobbat för det inifrån, så att säga, mot sin egen teaterledning.

What´s up, Sápmi? är byggd på samiska ungdomars egna berättelser. Starka och gripande historier om deras liv och samiska identitet. Lena Engqvist Forslung säger att den uppmärksamhet frågorna som berör språk, identitet, historia, sexualitet hos unga samer idag får genom föreställningen genom att gästspela på Dramaten är ovärderlig:

– Den här teatern behöver uppmärksamhet och det samiska folkets frågor behöver uppmärksamhet i Sverige idag. Så därför r det av stor betydelse att vi hamnade just på Dramaten eftersom dom oxå har, dom bekostar ju så att säga en marknadsföring för oss som är ovärderlig, säger Lena Engqvist Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".