Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Idre

Varg i Dalarna oroar renskötare

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 14.00
1 av 2
Vargtiken oroar renskötare i Idre sameby. Foto: Naturvårdsverket.
2 av 2
Benny Jonsson, renskötare Idre sameby. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Den vargtik som nyligen hade återvänt från Örebro till Jämtland, befinner sig nu i Dalarna. Vargen är bara cirka en mil från en hjord med vajor som ska kalva, vilket oroar Benny Jonsson i Idre sameby.

– Visst är det oroande. Den kan ju komma in i hjorden och dessutom bilda revir, säger samebyns rovdjursansvarige Benny Jonsson som befinner sig i fjällen.

Han fick nyligen besked av länsstyrelsen i Dalarna att vargen har återvänt till länet, efter ett kort besök i Jämtlands län. Det ligger på Naturvårdsverkets bord att ta beslut om vargens framtid och Benny Jonsson har genom länsstyrelsen framfört följande:

– Vi har sagt att de får flytta den eftersom det är kalvning. Skulle den komma in i hjorden tar vi bort den med stöd av 28:an ( paragraf i jaktförordningen, läs mer i faktarutan), säger han och fortsätter:

– Tycker de att den är värdefull så måste de flytta den. Huvudsaken är att den inte kommer hit, säger Benny Jonsson.

Den finskryska vargen har förflyttat sig åtskilliga mil de senaste veckorna. Både på marken och i luften. För det var ju i mars som Naturvårdsverket flyttade vargen från Tåssåsens sameby i Jämtland till Kilsbergen i Örebro län.

Efter den flygturen gjorde vargen en vandring in i Norge, för att sedan återvända igenom Dalarna in till Jämtland igen i helgen. Men det besöket blev alltså kortvarigt.

Den varg som flyttades från Norrbotten till Dalarna, har återvänt till Norrbotten för egen maskin. På måndagen befann den sig i trakterna av Hemmingsmark i södra Norrbotten.

Jaktförordningen

28 § Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.
   Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret
1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,
2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller
3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.

   Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".