Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på starkare miljöskydd i Arktis

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 15.42
"Sverige har en viktig roll"
(2:33 min)

Nu på torsdag tar Sverige över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Som ett led i detta kräver nu miljöorganisationer och oppositionspolitier att Sverige verkar för ett starkare miljöskydd i Arktis. Detta förs fram i en debattartikel i Svenska Dagbladet där man bland annat kräver förbud mot oljeutvinning och storskaligt fiske i Arktis.

Therese Jakobsson är kampanjledare för havs- och Arktisfrågor vid Greenpeace. Enligt henne riskerar stora olyckor att bli en mardröm på Arktis.

– Det finns flera anledningar till varför det är ännu värre i Arktis än på andra ställen. Dels så bryts oljan ner långsammare, det är svårare att ta upp den, det finns inte samma infrastruktur för att ta upp oljan, och dessutom så är dom arktiska djuren kanske ännu känsligare än vad djur på andra ställen är, just för oljeläckor, säger Therese Jakobsson.

Det är bland annat Greenpeace, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen tillsammans med tre riksdagspolitiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som ligger bakom debattartikeln.

Artikelförfattarna ser en stor fara i att de smältande isarna i Arktis driver fram en huggsexa om råvarorna i Arktis, framförallt gas, olja och fisk. De kräver därför ett totalstopp mot djuphavsborrning av olja samt att fiske med destruktiva redskap eller på hotade bestånd förbjuds.

– Nästan över hela världen så har man stora problem med överfiske och det storskaliga industriella fisket ägnar sig ju också mycket år bottentrålning, och i Arktis så har ju väldigt mycket av bottnarna skyddats historiskt genom havsisen, det permanenta havstäcket, och när den nu smälter undan på grund av klimatförändringarna så kommer det industriella fisket åt områden som tidigare har varit helt orörda, säger Therese Jakobsson.  

Nu på torsdag träffas de åtta länderna i Arktiska rådet i Nuuk på Grönland och Sverige tar då över ordförandeklubban.
I samband med detta ska Sverige också presentera sina strategier - och Therese Jakobsson har stora förväntningar på Sverige.

– Sverige har en otroligt viktig roll att ta konkreta, rejäla steg i rätt riktning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".