Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Svenska samernas riksförbund

"Måste få till en konvention som är möjligt att leva efter"

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 09.34
"De har inte sagt så mycket senaste halvåret"
(1:18 min)
SSRs ordförande Jörgen Jonsson

Behovet av en renskötselkonvention mellan Sverige och Norge är stort. Men konventionsarbetet tycks ha gått i stå sedan Samernas riksförbund, Sametinget och advokatsamfundet sagt nej till det nya konventionsförslaget. Nu har Samernas riksförbund skrivit till landsbygdsdepartementet och begärt ett möte om konventionen.

– Ja vi har en dialog och vi har även skriftligen begärt ytterligare ett möte med departementet för att diskutera frågan.

SSR önskar ett möte med Landsbygdsdepartementet under våren.
– Vi har begärt en tid men inte fått något svar än. Vi har ju en förhoppning om att det blir här under våren.

Vad säger man? Vad får ni för signaler från departementet?
– Ja, de har inte sagt så mycket det senaste halvåret. Det blir genast mer komplicerat när två länder ska komma överens om en sak, säger Jörgen Jonsson.

Enligt Jörgen Jonsson är de tunga samiska organisationerna på både sidan gränsen i alla fall överens om att en ny rensköteslkonvention behövs mellan länderna.

– Vid ett möte mellan norska sametinget och svenska sametinget och NRL och Svenska samernas riksförbund, vid det mötet var parterna eniga om att man måste jobba vidare med det här och att man måste få till en konvention som är möjlig att leva efter, säger Jörgen Jonsson.

Betet över gränserna

Govva: Dan Hansson/Scanpix.

Nu har det gått mer än sex år sedan renbeteskonventionen från 1972 upphörde att gälla. Och någon ny överenskommelse har inte gått att nå ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".