Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Sametingets förslag till samebygränser

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 10.24

Sametingets förslag till samebygränser i Västerbotten har rivit upp mycket känslor hos samebyarna. Såhär ser förslaget ut och nu har de samebyar som inte kommit in med något yttrande till juni på sig att säga sitt om förslaget.

I flera olika inslag och artiklar har sameradion berättat om gränsdragningen mellan samebyarna i Västerbotten. Sametingets förslag till beslut om gränsdragning har redovisats i ett dokument där en av utgångspunkterna har varit att respektera sedvanerättsgränser så långt som möjligt. Men i kritiken mot förslaget handlar det bland annat om att förslaget strider mot just sedvanerätten.

Med gränsdragningen vill Sametinget tillgodose samebyarnas tillgång till marker med förutsättningar för bra lavbete. Därför har Sametinget låtit analysera lavmarkerna för kunna dra gränser mellan samebyarna. Tillsammans med beräkningen av lavmark, den historiska bakgrunden och samebyarnas synpunkter ska Sametingets överväganden ha lett fram till förslaget.

Sametinget föreslår att Grans sameby ska disponera ett vinterbeteområde inom Malå samebys åretruntmarker, under 1 december-15 april. Men Gran menar att tidsramarna kolliderar med renhjordarnas naturliga och årstidsbundna förflyttningar.

I och med förslaget drog Gran tillbaka sin begäran om fastställande av gränser, eftersom samebyn tycker att Sametinget inte tar hänsyn till sedvanerätten.

Enligt förslaget ska Svaipa tilldelas vinterbetesområde inom Västerbotten och samebyn tycker inte att sametinget bör ta ställning till Svaipas eventuella sedvanerätt. Istället poängterar Samebyns ordförande Per-Olof Walkeapää i sitt yttrande till förslaget att användningen av markerna inom Västerbotten pågått sedan 40-talet i ett område som under lång period inte använts av andra samebyar.

Samebyn ska under 60 år ha tilldelats marker inom Västerbotten, av såväl Länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten som andra myndigheter. Det här menar Svaipa innebär att samebyn har rätt till bete i området, för att samebymedlemmar och samebyar på så vis ska kunna förlita sig på de beslut som myndigheterna fattat genom åren. Därför trycker samebyn i sitt yttrande på att sametinget konstaterar att sedvanerätt inte har varit del av Sametingets skäl för fördelning av marker till Svaipa.

Maskaure sameby har inga alternativa lavbetesmarker inom sina åretruntmarker. Samebyn välkomnar en gränsbestämning eftersom det för samebyns del varit omöjligt att bedriva rationell renskötsel. Maskaure menar att samebyn i stort sett saknar lavmark på sina året-runt-marker och i sitt yttrande skriver samebyn att man tycker det är märkligt att samebyn får så mycket mindre vinterbetsemarker än Malå.

Medan Malå sameby föreslås ha sitt vinterbete inom det gulmarkerade området, med förutsättningar för gott lavbete även på sina åretruntmarker. Samebyn anser att rätten till en samebys åretruntmarker går före rätten till vinterbete för annan sameby. Det är av den anledningen som Grans sameby endast får använda det streckade området under en viss period.

Rans sameby föreslås få sitt vinterbetesområde, lila i bilden, gränsdraget mot Grans sameby i norr från Buberget och ned till kusten. Ran anser att Sametinget inte beaktat att samebyn har en stor del gemensamma marker med Gran. Av de gemensamma områdena anser samebyn att man bara tilldelats en bråkdel.

I sitt yttrande avstyrker Ran precis som Gran Sametingets förslag, eftersom myndigheten ska ha frångått utgångspunkterna när det gäller sedvanerätt och rimlighetsbedömning. Stöld av sedvanerättsområden, anser Samebyn. Och slutsatsen är väl att ingen är helt nöjd med förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".