Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Jakt-och fiskesamerna satsar på samförstånd

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 14.57
"Det är ju risk att det bara sätter djupare sprickor"
(2:30 min)
Sara Larsson och Håkan Jonsson Foto: Tora Lindberg

Gemensam lösning bättre än djupare konflikt. Det är Jakt- och fiskesamernas kommentar på att Min Geidnu vill ha en ny styrelse i Sametinget.

-Vad vi menar är det att, någon typ av konfrontationspolitik, det vill vi ju undvika till vilket pris som helst. För vi vet, som det ser ut idag, det fungerar ju inte och det måste förändras helt klart, säger Håkan Jonsson orförande i partiet Jakt- och fiskesamerna.  

Min Geaidnu vill att en ny styrelse väljs under plenum i Vålådalen i maj. Om inte styrelsens ledning avgår frivilligt planerar oppositionen att föreslå plenum att återkalla dess uppdrag.

 Men för Jakt- och fiskesamernas ordförande finns andra alternativ än att avsätta styrelsen.

-Det är ju ett alternativ, men det är så att säga alltid det sista alternativet man måste tillta. För det är klart, ett omval och en form av misstroende för styrelsen, det är ju risk att det bara sätter djupare sprickor i den här krisen eller konflikten som finns i sametinget, säger Håkan Jonsson.

 Men med tanke på hur det sett ut den senaste tiden. Tror du verkligen det går att komma med någon samförståndslösning?

-Om man ser bakåt i tiden med de diskussioner som varit så är svaret definitivt nej. Men samtidigt är det ju det att, nu är sametinget i en situation, i en sån djup kris så att vi tror ju att de flesta partier inser att, ska vi ha ett trovärdigt sameting, ska vi ha ett sameting som fungerar i framtiden då är vi tvungen att släppa alla de här, att man inser alvaret och släpper vapnen i ett sånt här läge. säger Håkan Jonsson.

Jakt- och fiskesamerna tittar nu på alternativa lösningar för att få fram andra former i styrelsearbetet.

Sara Larsson i Min Geidnu uttalade tidigare att alla styrelseledamöter måste avgå för att plenum ska kunna fatta ett beslut om ett nytt antal ledamöter i styrelsen. Fem eller sju ledamöter istället för de sex som sitter där idag.

Men Håkan Jonsson tror att processen för att komma fram till en gemensam lösning är det viktiga snarare än hur många det sitter i styrelsen.

-Vi menar ju det att, den här styrelsen som sitter idag med den konstellation, han måst förändras. Men hur det förändras, kan det finnas lite olika varianter på. Det handlar om att så många partier som möjligt är med i processen och att de stora partierna är med i processen och kan komma fram till någon form av lösning, men hur den lösningen ser ut, det är lika bara att man inte spekulerar i det, för det är svårt att sia om, men det är klart att, det kan jag väl skriva under på att någon förändring, det är ett måste, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".