Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

SSR vill stärka de samiska rättigheterna

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 16.16
"Det finns ett stort folkrättsligt stöd"
(1:49 min)
SSRs förbundsdirektör Anders Blom och dess ordförande Jörgen Jonsson. Foto: A-M Ahlén.

Svenska Samernas Riksförbund utarbetar nu ett förslag till regeringen med huvudmålet att stärka de samiska rättigheterna enligt internationella konventioner. I veckan hölls de två sista medlemsmötena med samebyar och föreningar i Norrbotten och norra Västerbotten.

Högsta domstolens dom i Nordmalingsmålet blir ett rättesnöre tror SSR:s ordförande Jörgen Jonsson.

– Den stärker de samiska rättigheterna på en del områden. Som jag ser det så är det att man frångår urminnes hävd och att man utgår ifrån renskötseln och hur den har bedrivits, man behöver inte specifikt bevisa sina rättigheter på varje enskild fastighet.

Enligt folkrättsjuristen Mattias Åhrén så är sedvanerätten anpassad efter renskötselns förhållanden vilket gör att det blir lättare för renskötseln att vinna och få sina rättigheter bekräftade gentemot fastighetsägare och andra.

– Det finns ett stort och starkt folkrättsligt stöd för de krav som samerna och SSR gör gällande vad gäller de samiska landrättigheterna och rätt till naturresurserna på dom, det är etablerat genom folkrätten idag att samerna som urfolk har rätt att bruka och i viss mån äga våra traditionella områden, och kontrollera dom, säger han. 

Anders Blom, förbundsdirektör på SSR tycker att det är bekymmersamt att Sverige har haft en klassisk kolonisationspolitik fram till modern tid. Enligt honom så har Sverige fortfarande lagstiftningar som återspeglar ett samhälle som inte längre finns, som exempel nämner han rennäringslagen.

– Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt, men det är också någonting som vi arbetar med hela tiden.

Vad ska ni göra?

– Vi vill naturligtvis se att Sverige får en ny, modern samepolitik som motsvarar bland annat internationell folkrätt.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".