Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Kulturpengar ska gå till kultur

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 06.02
"Kulturpengarna är viktiga för det samiska samhället"
(2:46 min)
Victoria Harnesk Foto: Kjell Marainen, Sameradion.

Det menar Viktoria Harnesk, som representerar sameföreningarna i Svenska samernas riksförbund.  Detta efter att organisationen Samerna flyttat pengar från kulturrådet till Partiet.

 -Om man har ett stöd för kultur, då är det just kultur som ska inrymmas i dom pengarna, säger Viktoria Harnesk.

 Förra veckan rapporterade Sameradion om hur Organisationen samerna fått närmare 500 000 kronor från kulturrådet i verksamhetsstöd. Varav 200 000 förts över till partiet Samerna, trots att pengarna inte får gå till partipolitik. Men Viktoria Harnesk tycker att Partierna ska använda de särskilda medel som går till politik.

 -Kulturpengarna är oerhört viktiga för det samiska samhället. Jag vill påstå att sameföreningarna är de som gör en viktig motor i att den samiska kulturen lever så väl som den ändå gör idag. Kultur bör vara bred och gynna olika grupper och så fort det går till ett politisk parti så har man också ett partiprogram, så oavsett det är samerna som gör det eller någon annan så smalnar det ju av. Det är ju en politisk handling då helt plötsligt,, säger Viktoria Harnesk.

 Partiledaren Anders Kråik menar att pengarna inte har använts och att syftet aldrig varit politiskt. Förändrar det på något sätt det här?

 -Det finns alltid behjärtansvärda ändamål och jag tycker ändå att man måste vara, söker man ur ett regelverk så måste man ändå följa det regelverkets intentioner. Annars får man söka pengar på annat håll, säger Viktoria Harnesk.

 -Jag heter Jan Åke Olofsson, och jag är ordförande för Alkogåtje som är en förening för Umesamer. Jobbar framförallt med att revitalisera Umesamiskan. Som förening måste man drivas av en idé av vad man vill göra. För att kunna arbeta för den idén så måste man ha pengar.

 Jan-Åke Olofsson vill inte recensera Organisationen samernas överföring av kulturmedel. Men han tycker att det alltid finns en gråzon mellan vad som är rätt och vad som är fel. För att slippa diskussioner menar han att man ska hålla rågången så fri som möjligt och inte vara i gråzonen.

 -När man hamnar i den gråzonen så kommer det alltid att svärta ner förtroendet för alla samiska föreningar och även för sametinget, så den här diskussionen tar fokus från fel frågor, säger Jan Åke Olofsson.

 Jan Åke Olofsson tycker att man istället borde diskutera hur vi bäst använder pengarna från kulturrådet. Medan diskussionen nu snarare är politisk om vem som gjort rätt och fel. Ingen vinner på den diskussionen menar han.

 - Som sagt, jag tror det svärtar ner förtroendet för hela det samiska samhället, säger Jan Åke Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".