Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kárášjohka

Dåligt debattklimat på Sametinget

Publicerat måndag 7 november 2011 kl 20.19

Ordbajseri, du är glömsk, maktfullkomlighet, grundskolenivå. Du är ju man. Nedvärderande ord har haglat från sametingets talarstol i Karasjok där svenska sametinget håller möte. Håkan Jonsson är självkritisk.
– Får man påhopp är det svårt att låta bli att inte följa den retoriken.

Två av de viktiga sakfrågorna har skjutits upp till imorgon och istället har plenum hittills handlat mycket om personliga påhopp, eller som Kristina Nordling beskrev det i talarstolen idag:
– De kritiska inläggen som kommit från talarstolen har präglats av raljerande, nedsättande populism på en mycket låg nivå.
– Det måste nog silas lite i snacket. Det passar inte in i den här miljön, säger åhöraren Lars-Ola Lundström.

Stefan Mikaelsson är Sametingets talman. Han har varit tvungen att tillrättavisa politikerna flera gånger med sin klubba.
– Var snälla med varandra. Fokusera på att hitta konstruktiva lösningar. Säg något positivt om er själva om inte annat, sa han i talarstolen igår eftermiddag då det var som mest påhopp.

– Det är väldigt intressant att höra debatten i svenska sametinget, säger Ellinor Jåma ledamot i norska Sametinget. Det som överraskar mig mest är ordbruket. Hos oss är det helt oacceptabelt.

Håkan Jonsson fick höra att han är både glömsk, man och som en gås, där vattnet lätt rinner av en.
- Det är inte en sådan ton man använder i en folkvald församling, säger Håkan Jonsson.

Kan du känna att du också varit delaktig i det här?
- Ja, jo. Får man påhopp är det svårt att låta bli att inte följa med i den retoriken. Jag är väl också delaktig men inte värst, säger Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna. Han försökte få fram vad norska sametingspresidenten Egil Olli tyckte om debatten men utan reslutat:
- Inga kommentarer blev svaret.

Men mitt i eldstriden har det förekommit komplimanger också. Flera politiker har försökt bryta den negativa trenden med att ge beröm för både arbetet som åstadkommits och för de tal som hållits i talarstolen.
- Du är en fantasiskt människa som söker kreativa lösningar, sa Lars-Jonas Johansson om Helena Dådring.
- Kulturrådet har gjort ett fantastiskt jobb att ta fram förslag till ny kulturhandlingsplan, sa Håkan Jonsson jakt- och fiskesamerna.

Hur ska man göra för att förbättra klimatet?
– Vi har en väldigt svår situation i sametinget idag. Vi har bytt styrelse nästan lika ofta som vissa bytt kläder, säger Håkan Jonsson.
– Vi har många som suttit länge i sametinget där vi har personliga vendettor. Man har fått den här stämningen. Vi har svårt att få en stor förändring till valet 2013. Förhoppningen är att vi får in nya och friska fläktar och vi får bättre debatt i Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".