Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Kritik mot modersmålsundervisning

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 07.39
"Vi känner en stor oro"
(0:51 min)
Kaisa Syrjänen Schaal City Sisun vieraana, Foto Pirjo Hamilton SR Sisuradio

Europarådet riktade nyligen kritik mot att Sverige inte förbättrar barnens möjlighet att läsa sitt modersmål i grundskolan.

I en debattartikel i Västerbottens-kuriren anser ett antal språkforskare och företrädare från svenska kyrkan att Sveriges regering ska ta kritiken på allvar. 

Kaisa Syrjänen Schaal, chef för flerspråk i Svenska kyrkan, är initiativtagare till artikeln.

- Vi känner en stor oro för att den utveckling som nu sker i Sverige. Barn som tillhör internationella minoriteter inte får sina rättigheter tillgodoseda på utbildningssidan. Och i förlängningen riskera det att leda till att det här språken försvinner, säger Kaisa Syrjänen Schaal, chef för flerspråk i Svenska kyrkan, och initiativtagare till artikeln.

Vad ska regeringen göra för att rätta till problemen?

- Regeringen är folkrättsligt förpliktigad att göra en rad insatser när det gäller utbildningsfrågor och det har Europarådet pekat på. Det handlar om lärarutbildningar, tvåspråkig undervisning. Det handlar om att få tillgång till modersmålsundervisning. Och bristen på lärare och läromedel. Det finns jättemycket som har diskuteras tidigare i media. Problemen är ganska välkända idag, säger Kaisa Syrjänen Schaal.

Reporter: Niki Bergman / Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".