Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Björklund vill stärka det finska språket

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 14.50
"ska bli möjlighet att läsa finska i skolan"
(1:40 min)
Utbildningsminister Jan Björklund. Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Idag presenterade regeringen sin vårbudget - och en av satsningarna är att öka antalet modersmålslärare i finska. Regeringen avsätter därför tre miljoner kronor i budgeten för att bygga upp en lärarutbildning för modersmålslärare i finska.

Lärarbristen för de nationella minoritetsspråken har påpekats i flera utredningar och rapporter de senaste åren. För en månad sen skickades representanter för Sveriges alla fem nationella  minoriteter ett gemensamt brev till Jan Björklund då man vill se snabba åtgärder för att få igång lärarutbildningar för nationella minoritetsspråk. Men i dagsläget satsar regeringen alltså bara på det finska språket.

- Hundratusentals personer i Sverige som har en bakgrund på olika sätt idet finska språket och den finska kulturen. Och Sverige och Finland har historiska band till varandra som går långt tillbaka i tiden. Så ja, jag tycker det är självklart att det ska finnas möjlighet att läsa finska i den svenska skolan, för alla de som vill det och de som uppfyller kriterierna. Men då måste vi också ha en bra lärarutbildning, säger Jan Björklund.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att Sverige undervisar i många olika språk – till exempel till olika invandrargrupper. Men enligt honom har finska en särställning i Sverige eftersom det är det största minoritetsspråket i landet. Han kan ännu inte lämna något besked om insatser för att stärka till exempel samiskan. 

– Jag kommer återkomma det i höstens budgetproposition. Det besked vi lämnar idag handlar om finskan som ju är det i särklass de största minoritetsspråket, säger Björklund.

Så att från samisk håll så får man vänta till och med i höst? Då kommer det svar på den frågan.

– Vi kommer i varje fall att återkomma då, sen får vi se om vi dessutom återkommer tidigare än så, men i varje fall kommer vi ge svar på alla de här frågorna i höstens budgetproposition. Men vi har ju tyckt att det fanns nu när Finlands president kom på besök att ge de här beskeden redan nu, säger Björklund.  

Annika Lantto / Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".