Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ÖSTERSUND

Förlikning ger sedvanerätt i Rätanmålet

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 09.35

Tåssåsens sameby och 40 markägare har nått en förlikning i det så kallade Rätanmålet.
Det innebär att tingsrätten ska fastslå sedvanerätt på de aktuella fastigheterna samt att markägarna ersätter samebyn med 1,9 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Tåssåsens sameby och 40 markägare har nått en förlikning i det så kallade Rätanmålet.

Det innebär att tingsrätten ska fastslå sedvanerätt på de aktuella fastigheterna samt att markägarna ersätter samebyn med 1,9 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Den 2 maj var det meningen att rättegången mellan markägarna och Tåssåsens sameby skulle starta vid Östersunds tingsrätt, som hade avsatt tid fram till mitten av juni för förhandlingarna.

Men nu har alltså parterna enats om en förlikning som innebär följande:

  • Tingsrätten fastställer att samebyn har sedvanerätt på de aktuella fastigheterna,
  • markägarna ersätter samebyn med 1,9 miljoner kronor i rättegångskostnader,
  • samt att samebyn ska ersätta markägarna för skogsskador som orsakas av renar eller renskötsel.

Det var 1998 som ett 40-tal markägare inom Bergs kommun i södra Jämtland drog Tåssåsens sameby inför tingsrätt och hävdade att samebyn saknar rätt till renbete på deras marker.

Samebyn hade några år innan förlorat det jättelika Härjedalsmålet i tingsrätten och ansåg sig inte ha råd att anlita juridiska ombud för att försvara sig.

I tingsrättsförhandlingarna 2005 var det därför samebymedlemmen Olof T Johansson som förde samebyns talan - och det ledde ganska väntat till att samebyn förlorade målet.

När frågan så gick upp till hovrätten beslutade sig samebyn för att ta juridisk hjälp och kallade in samma advokater, nämligen Camilla Wikland och Lars Melin, som så framgångsrikt fört samebyarnas talan i Nordmalingsmålet.

Advokaterna kunde ta fram ny bevisning, både skriftlig och muntlig, som domstolen godkände och därefter begärde advokaterna att målet skulle tas om i tingsrätten.

Även markägarna hade åberopat ny bevisning och efter domen i Nordmalingsmålet så beslutade hovrätten att skicka tillbaka frågan till tingsrätten.

Men nu slipper parterna alltså att mötas i rättsalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".