Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ÖSTERSUND

Båda parter nöjda - men markägare kritiserar långbänk

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 14.02

Båda parter är lättade efter förlikningen i Rätanmålet.
– Jag ser två vinnare, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby.
Men markägarnas advokat är mycket kritisk till den långdragna handläggningen.

Nicklas Johansson befinner sig på fjället när oddasat.se når honom för en kommentar.

– Det känns skönt. Nu får vi ägna oss åt renskötsel i stället för att processa , säger Johansson.

Även markägarnas advokat Leif Andersson känner sig nöjd med förlikningen.

– Skönt att nå en samförståndslösning som gör det möjligt att bedriva både rennäring och skogsbruk i området. Alla inblandade är nog nöjda att komma till ett slut i den här långdragna tvisten, säger Leif Andersson.

Det var 1998 som ett 40-tal markägare inom Bergs kommun i södra Jämtland drog Tåssåsens sameby inför tingsrätt och hävdade att samebyn saknar rätt till renbete på deras marker.

Samebyn hade några år innan förlorat det jättelika Härjedalsmålet i tingsrätten och ansåg sig inte ha råd att anlita juridiska ombud för att försvara sig.

I tingsrättsförhandlingarna 2005 var det därför samebymedlemmen Olof T Johansson som förde samebyns talan - och det ledde ganska väntat till att samebyn förlorade målet.

När frågan så gick upp till hovrätten beslutade sig samebyn för att ta juridisk hjälp och kallade in samma advokater, nämligen Camilla Wikland och Lars Melin, som så framgångsrikt fört samebyarnas talan i Nordmalingsmålet.

Advokaterna kunde ta fram ny bevisning, både skriftlig och muntlig, som domstolen godkände och därefter begärde advokaterna att målet skulle tas om i tingsrätten.

Även markägarna hade åberopat ny bevisning och efter domen i Nordmalingsmålet så beslutade hovrätten att skicka tillbaka frågan till tingsrätten.

Den 2 maj skulle målet upp för huvudförhandling i Östersund - men förlikningen gör nu att rättegången inte blir av.

Däremot ska tingsrätten ändå skriva en dom som stadfäster förlikningen.

Leif Andersson är inte nöjd med att det ska ta 14 år att komma fram till detta.

– Det är inte acceptabelt i en rättstat. Enligt Europakonventionen har man rätt till domstolsprövning inom skälig tid och den handläggningstiden skrider mot den regeln, säger Leif Andersson.

– Svenska staten borde därför vara skadeståndsskyldiga till bägge parter, säger Andersson, som nu i första hand kommer att vända sig till Justitiekanslern med skadeståndsanspråk.

Några liknande krav har ännu inte framförts från samebyn.

Förlikning ger sedvanerätt i Rätanmålet

Tåssåsens sameby och 40 markägare har nått en förlikning i det så kallade Rätanmålet. Det innebär att tingsrätten ska fastslå sedvanerätt på de aktuella fastigheterna samt att markägarna ersätter samebyn med 1,9 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".