Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Sametinget stödjer paramotorflygning

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 05.41
"Det skonar både markerna och en själv"
(1:53 min)
Ulf Blind. Foto: Ida Rådström

Sametinget har börjat ge bidrag till renskötare som vill flyga. Sen ett år tillbaka har nästa en halv miljon gått till köp och utbildning i att flyga paramotor.

Det här är extra bra redskap för skogssamebyar där det är tät skog berättar Ulf Blind i Vittangi sameby.

– Just i våran sameby känns det som att det är en riktig bra grej för det skonar både markerna och en själv. Sen har man ju full koll på renarna uppe i luften, säger Ulf Blind.

Sametinget har sedan i april förra året  beviljat stöd åt renskötare för paramotorutbildningar eller investeringar.

Detta beslut är något som sticker ut från Sametingets genomförandestrategi, där det står att man inte kan få ekonomiskt stöd för snöskotrar, fyrhjulingar, bilar, flygfordon eller liknande.

Men när första ansökan om investeringsstöd för paramotor kom ville Sametinget proritera denna typ av investering. Man ansåg att paramotor kan vara ett sätt att spara miljön både för människa och mark berättar Ingela Nilsson, som är enhetschef för Landsbygdsprogrammet på Sametinget.

– Vi gör ett tillägg, eller undantag, i våran genomförandestrategi för vi tror att det kan vara bra för rennäringen i stort. Att man tittar på alternativa lösningar vad gäller det praktiska renskötselarbetet, säger Ingela Nilsson.

Reindriftsförvaltningen som har hand om rendriftsfrågor på norsk sida ger inte ekonomiskt stöd för investeringar av motorfordon, det gäller även paramotor.

På svensk sida anser man däremot att paramotor är ett nytänkande inslag i renskötseln med en klar miljösynvinkel och därför väljer man att stödja det.

Ulf Blind berättar att det inte är lika fysiskt ansträngande med paramotor som med exempelvis fyrhjuling. Han ser en ljus framtid för flygande renskötare.

– Det känns som att de flesta vill flyga, det är lätt att driva ren och man ser allting. Jag tror att det kommer bli mer och mer paramotorflygning i renskötseln, säger Ulf Blind.

Nej till paramotor trots en tydlig miljösyn

Karl-Johan Juntti och Gunhild Mangi. Foto: A-M Ahlén / SVT Sápmi.

För två år sedan sökte Karl-Johan Juntti från Vittangi skogssameby investeringsstöd från Sametinget för inköp av en paramotor. Då fick han avslag på sin ansökan. I ansökan skrev han att han genom en paramotor skulle spara både miljön och markerna jämfört med att använda fyrhjuling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".