Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Samiska rättigheter irrelevanta

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 05.13
"Det är viktigt att dom delarna är med"
(1:36 min)

Samarbetet med Toleransnivåutredningen, som pågick mellan Naturvårdsverket och Sametinget, havererade på grund av att Naturvårdsverket ville ta bort delar ur rapporten som har med samiska rättigheter att göra.

Mirja Lindberget är kritisk till Naturvårdsverkets agerande.

­-I rapporten har vi utgått från rennäringen och därmed också de rättigheter som vilar på urfolksrättslig grund, så det är viktigt att de delarna är med, säger Mirja Lindberget.

Sametingets uppdrag var att utveckla ett verktyg för att se hur mycket ren rovdjuren tar, och hur man kan göra förlusterna mindre. Detta skulle göras i samarbete med Naturvårdsverket.

Men arbetet mellan de myndigheterna kollapsade innan rapporten skulle lämnas in den första april. Naturvårdsverket ansåg att det var irrelevant att ta med samernas rätt till kultur och rätt att bedriva rennäring. Men enligt Ruona Burman på Naturvårdsverket har regeringen inte efterfrågat dessa delar i rapporten om toleransnivåer.

 - Vi föreslog ju att allt sådant som regeringen inte efterfrågat läggs i bilagor för det ingick ju inte som en framskjutande del i uppdraget att beskriva rättighetsfrågorna, säger Ruona Burman.

I regeringens beslut står det att uppdraget ska redovisas i samråd mellan Naturvårdsverket och Sametinget, men enligt Ruona Burman på Naturvårdsverket  är det nu oklart om parterna klarat av sitt uppdrag.

Men Jenny Wiik-Karlsson som är jurist på SSR säger också att rättighetsfrågorna är en central del av rapporten.

- Det är i mina ögon väldigt relevant i sammanhanget för att man ska kunna förstå vilket skydd rennäringen har i förhållande till rovdjursfövaltningen och att man måste ta hänsyn till det i utformningen av en regional förvaltning, säger Jenny Wiik-Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".