Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Sametingets nya nämnder har haft sina första möten

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 07.10
"Nämnderna kan träda in i bearbetningsprocessen"
(1:15 min)

De tre nya nämnder som Sametinget bildade efter beslut under plenumet i augusti 2011 har haft sina första möten. Under dessa möten har de tagit fram förslag på hur nämnderna ska rent drivas formellt.

Deras förslag behandlades under sametingets styrelsemöte i Östersund.

- Nu har vi fått in sypunkter på de här sakerna och vi ska bearbeta de och försöka fastställa de så det finns förslag till arbetsordningar till plenum i slutet av maj, säger Per-Mikael Utsi.

De tre nya nämnderna är: Näringsnämnden, Rennäringsnämnden och den återinrättaden Språknämnden. Sedan tidigare finns Kulturrådet och Valnämnden. Det finns alltså totalt fem nämnder i dag. Inrättandet av de nya nämnderna innebär att arbetet i Sametinget förändras.

- Detta innebär att allt politiskt arbete, beredning och verkställande av det sametinget vill, inte behöver skötas av styrelsen enbart, utan nämnderna kan trädda in i bearbetningsprocessen.  Det underlättar styrelsen arbete samtidigt som det politiska representationen i sametingets arbete breddas. Det blir fler politiker delaktiga i arbetet, säger Per-Mikael Utsi.

Styrelsen räknar med mycket av beredningsarbetet kan ske hos nämnderna. Men nämnderna kommer inte kunna lämna in förslag direkt till plenum.

- Nej, förslag som går upp till plenum ska alltid gå via styrelsen. Och styrelsen är fortfarande det sammanhållande beredande och verkställande organet, säger Per-Mikael Utsi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".