Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Nej till paramotor trots en tydlig miljösyn

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 07.44
"Känns bittert att man inte fick investeringsstöd"
(1:51 min)
Karl-Johan Juntti och Gunhild Mangi. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.

Känslan att flyga ger nu sametinget bidrag för. För innovativa insatser inom renskötseln kallar man det. Men när Karl-Johan Juntti sökte investeringsstödet var han mest innovativ av alla för han var bland de första att söka stödet, men då var det inte aktuellt att få stöd för att köpa paramotor, det blev avslag.

Karl-Johan Juntti sitter och bläddrar igenom sin ansöken om paramotorinvestering till Sametinget, som han skickade in för två år sen. Han skrev i ansökan att han genom paramotor kommer att spara både på miljön och markerna. Samtidigt underlättar det för honom själv då han slipper köra fyrhjuling i de täta granskogarna kring Tuolpukkatrakten i Kiruna kommun. Sametinget sa då nej till hans ansökan.

- Det känns bittert att man inte fick investeringsstöd, jag köpte ju ändå grejerna och för oss funkar det iallafall väldigt bra, säger Karl-Johan Juntti.

Men bara drygt ett år senare hade Sametinget ändrat sig. I april 2011 gav man stöd för att investera i köp av paramotor.

Motiveringen lät precis som taget ur Karl-Johan Junttis ansökan, där det fanns en tydlig miljösynkel och nya innovativa lösningar vad gäller det praktiska renskötselarbetet.

- Det är ju så det står i ansökan, jag har med både miljöaspekten och det ekonomiska. Nu är det ju för sent, paramotorn är redan inköpt och jag använder det både sommar och höst. Men man funderar ju över varför jag fick avslag på min ansökan, säger Karl-Johan Juntti.

- Jag kan inte uttala mig i enskilda fall, jag kan inte svara på det. Men är det så att Sametinget har gjort fel och beviljat stöd åt andra men inte åt honom, så är det ju bara att beklaga, säger Ingela Nilsson, enhetschef för Landsbygdsprogrammet på Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".