Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rovdjursutredningen

Sametingets resultat saknas i rovdjursutredningen

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 09.55
"tungt uppdrag som regeringen gav"
(2:11 min)
2010 och 2011 ökade rovdjursantalet i Sverige enligt tidigare statistik. Grafik: SVT.

I ett och ett halvt år har Sametinget arbetat med att få fram sin syn på hur mycket rovdjur rennäringen tål. Ändå lämnades rapporten inte in i tid. Detta innebär att Sametingets åsikter inte finns med i den stora rovdjursutredningen som lämnades till regeringen förra veckan. Lars Erik Liljelund som har haft ansvaret för rovdjursutredningen anser att Sametingets åsikter hade varit viktiga.

I april i år presenterades två utredningar. Toleransnivåutredningen som var ett uppdrag till Sametinget från regeringen. I den skulle en arbetsgrupp visa hur mycket renar rovdjuren tar, och vad man kan göra för att minska dessa förluster. Den andra var Rovdjursutredningen – en statlig utredning som skulle lämna förslag på hur stora rovdjursstammar som ska finnas i Sverige.

Utredningarna är separata, men Sametinget hade möjlighet att påverka Rovdjursutredningen genom att bidra med kommentarer från sin Toleransnivåutredning. Men Sametinget sköt alltså upp inlämnandet av sin rapport tills det blev för sent. 

– Vi kan ju säga att i dag har vi förvaltningsåtgärder inklusive jakt ur två perspektiv antingen för att det är för mycket djur eller så är det skyddsjakt. Här var det ju egentligen då en tredje dimension. En toleransnivå för det samlade rovdjurstrycket och det har vi inte haft som bevekelsegrund förut för att vidta åtgärder. Så det är en väldigt viktig aspekt. Jag tror ingen bestrider att detta är ett väldigt stort problem, säger Lars-Erik Liljelund som är ansvarig för Rovdjursutredningen.

Tanken var att Sametingets Toleransnivåutredning skulle presenteras under 2011, men arbetet blev uppskjutet två gånger fram till den första April 2012. Vice styrelseordförande Anders Kråik säger att man har haft ont om tid på Sametinget

– Ja, i sig är det ett tungt uppdrag som regeringen gav och med facit i hand så kanske det var lite snävt om tid som man initialt trodde man kunde klara av på ett år, säger vice styrelseordförande Anders Kråik som skrev under Sametingets rapport som överlämnades till regeringen.  

Lars Erik Liljelund säger att det vore bra om Sametinget kunde ha kommit med sina resultat före mars månad i år, men det bästa vore om man hade hållit den tidsplan man satt upp.

– Även jag som utredare måste ju ta ansvar vad som står i mitt betänkande och då måste ju jag ta mig en funderare och göra övervägande utifrån det vi tar del av. Så hade den ursprungliga tidsplanen fungerat, vilket man var ganska övertygade om att den skulle göra när vi träffades första gången, så hade det inte varit några som helst problem, säger Lars-Erik Liljelund.

Samiska rättigheter irrelevanta

Samarbetet med Toleransnivåutredningen, som pågick mellan Naturvårdsverket och Sametinget, havererade på grund av att Naturvårdsverket ville ta bort delar ur rapporten som har med samiska rättigheter att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".