Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Remiss utskickade till avlidna

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 05.45
"Jag väldigt mycket om ursäkt för det"
(2:20 min)
1 av 2
Henrik Blind fick ett brev adresserat till sin döde morbror. Foto: Sara Björne / Sameradion
2 av 2
Bitte Nygård. Foto: Sara Björne / Sameradion

När Naturvårdsverket ville ha in synpunkter på hur de stora nationalparkerna inom världsarvet ska förvaltas, skickade man remissbrev till personer som har varit döda i åratal.

Av de sextio remiss-personer som Naturvårdsverket har kontaktat är det tolv som är avlidna.

Henrik Blind tror att många anhöriga kan känna obehag. Själv fick han ett brev adresserat till sin döde morbror.

- Det är stötande för de anhöriga som får ett sådant brev adresserat till en nära anhörig som har varit död i kanske 20,25 år, säger Henrik Blind.

En lokal förvaltning i Jokkmokk ska ta över jobbet att bevara världsarvet som är de stora nationalparkerna Muddus, Sarek och Padjelanta. Det är i samband med det här som en remiss gällande ett förslag på föreskrifter inom nationalparkerna som nyttjanderättshavare ska ge sina åsikter. Men av 60 personer som fått remissen är tolv döda. Många för länge sedan, en person på listan avled redan på 80-talet.

Henrik Blinds morbror finns med på listan och han fick av misstag sin döde morbrors brev.

- Först när jag fick brevet tänkte jag väl inte så mycket på det. Men sen när jag började titta på sändlistan och såg namn på personer som har varit avlidna sedan länge så började jag komma till insikt att det här brevet är ju inte till mig, det är till min morbror. Då kändes det lite olustligt säger Henrik Blind.

Kyrkorådet i Jokkmokk har också mottagit brevet och man har behandlat frågan på sitt senaste möte. Bitte Nygård som  sitter i kyrkorådet säger:

- Vi beslutade att kyrkoherden fick i uppdrag att kontakta de som sänt ut remissen och påtala att det finns de som inte finns längre. Det är ju tråkigt att påminnas om dem som avlidit för länge sedan, säger Bitte Nygård

Anna von Sydow är nationalparkssamordnare för naturvårdsverket.

- Då ber jag väldigt mycket om ursäkt för det, jag hade inte kunskap om det. Jag har fått en adresslista av länsstyrelsen på förslag på nyttjanderättshavare, säger Anna Von Sydow.

Men ni uppdaterar inte listorna innan ni skickar ut?

- Det är svårt med dem som man kallar nyttjanderättshavare, vilka har fått ett tillstånd vilka har en rättighet att utnyttja en renvaktarstuga eller har en rättighet att köra och färdas på något sätt. Det är väldigt svårt att hitta de adresserna. Alternativet hade varit att inte skicka ut alls och att bara kungöra i tidningen, säger Anna Von Sydow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".