Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Toleransnivåutredningen kritiseras

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 05.54
" Per Mikael har haft den avgörande rollen hela tiden"
(1:47 min)
Per Mikael Utsi. Foto: Nils-Josef Labba / SVT Sápmi

Förre styrelseordföranden Sara Larsson är kritiskt till hur utredningen om toleransnivåer har hanterats. Enligt Larsson är det styrelseordförande Utsi som står bakom en stor del av förseningarna.

- Ja, Per Mikael har haft den avgörande rollen hela tiden. Från och med att alliansen tog över sametingets ledning 2010 så har Per Mikael Utsi hela tiden kommit med egna förslag på styrelsemötena, trots att kansliet har utarbetat förslag till mötena. Per Mikael har lämnat in nya förslag hela tiden och frågan har hela tiden skjutsits upp, återremiterants och bordlags. Till det här hör givetvis att han ville ha jobbet som projektledare, säger Sara Larsson. 

Under plenum i Boden för två månader sedan, framförde Per Mikael Utsi en egen presentation om toleransnivåer för rennäringen, och bara en månad senare presenterade han återigen sin egen version av toleransnivåutredningen för styrelsen. Enligt förre styrelseordföranden Sara Larsson är detta något som har pågått ända sedan 2010. Detta är en fråga som Utsi drivit själv, säger vice ordförande Anders Kråik.

- Det här är ett eget initiativ från Per Mikael, förmodligen partibaserat, och det måste man väl erkänna att det sker med all rätt. Varje ledamot har ju rätt att själv lägga fram vad man tycker är relevant, säger Anders Kråik. 

Den slutgiltiga versionen av Sametingets toleransnivåutredning som skickades in till regeringen var undertecknad av vice styrelseordförande Anders Kråik. Detta beror på att styrelseordföranden Utsi inte stöttade den version som Sametinget tagit fram. Men enligt Per Mikael har detta arbete inte haft någon inverkan på den slutgiltiga rapporten.

- Nej, hade jag haft möjlighet att påverka utformningen av arbetet, så att säga, hade arbetet blivit klart i september i fjol. Jag har inte bidragit till någon försening, jag har inte haft någon möjlighet till det heller, säger sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".