Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Lite medel till samisk kultur

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 05.37
"Minoriteter i Norrbotten är en del av det norrbottningska kulturarvet"
(1:34 min)

Få samiska institutioner får stöd från Norrbottens läns nya kulturplan. Detta innebär att de får förlita sig på finansiärer från annat håll.

Styrelseledamoten Ingrid Inga är kritisk till denna uppdelning:

-Minoriteterna finns ju med i planen men man fördelar ju inga pengar till minoriteterna.Utan där säger man att minoriterna har andra pengar som man får använda utav. Men jag är ju av den uppfattningen att båda en samiska tornedalska och andra minoriteter i Norrbotten är en del av det norrbottningska kulturarvet, säger Ingrid Inga.

Bakgrunden till en ny kulturplan för Norrbotten, är ett regeringsbeslut som innebär att länen själva ska få bestämma hur de ska fördela sina kulturpengar.

För Norrbottens del så finns samisk kultur omskriven med bland annat Ájtte, och den samiska teatern, men några riktiga insatser för att stödja kulturlivet finns inte. Enligt landstingsrådet Kent Ögren är stödet till samiska verksamheter tillräckligt.

- De stora fasta verksamheterna som finns inom teatern och museiverksamhet, får pengar från annat håll, så just nu tycker jag inte jag saknar pengar. Det har att göra med att verksamheterna får de pengar som de behöver, säger Kent Ögren.

Men sametingets styrelseledamot Ingrid Inga säger att det är viktigt att anslagen till samiska verksamheter också kommer med i den nya kulturpolitiken.

-Sametinget har ju ett ansvar för samisk kultur, men det anslaget har inte ökat sedan 1996. Man kan säga att anslaget till samisk kultur har minskat på det sättet. Därför att regeringen väljer att inte öka anslaget, inte ens efter penningvärdets utveckling, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".