Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvetydigt med Jokkmokk som samiskt varumärke

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 07.37
"Det går inte ihop"
(2:05 min)

Jokkmokks kommun jobbar för att stärka sitt samiska varumärke. Men i dagsläget är det omöjligt att förena gruvetableringen i markområdena kring Kallak, med det samiska varumärket i Jokkmokk, säger flera Jokkmokksbor till sameradion.

Kristina Åstot Utsi är Jokkmokksbo:

– Jag tycker man måste våga ha en debatt om gruvan, det är ju så tyst. Det tycker jag är jätte dåligt. Och det går inte ihop att man ska satsa på det samiska och samtidigt ska man ta och sätta igång gruvor, säger Kristina Åstot Utsi.

Många i Jokkmokk är eniga om att kommunen behöver förstärka sin samiska marknadsföring, idag är den ganska osynlig säger dem som Sameradion har pratat med. Men att kommunen både vill stärka den samiska kulturen och samtidigt stödja gruvetableringen är bland annat miljöpartisten Henrik blind skeptisk till:

– I gruvfrågan tycker jag att kommunen tiger, och jag har inte sett något större utspel där man diskuterar kring konsekvenser för exempelvis rennäringen. Det är ju så kommunen ska stärka sin samiska profil, att man verkar för de samiska näringarna, säger Henrik Blind (mp)

Med det samiska varumärket vill Jokkmokks kommun synliggöra samerna och skapa bättre möjligheter för samiskt näringsliv i alla branscher, man hoppas också att Jokkmokk kan öka befolkningen om kommunen är ett samisk varumärke och att fler besökare ska hitta till orten.

I arbetet med att stärka Jokkmokk som ett samisk varumärke är kommunen delaktig i projekt som Sapmi Awards. Men Henrik Blind menar alltså att det inte räcker, han tycker att kommunen har ett större ansvar i satsningen att stärka sin samiska profil.

När gruvfrågan kommer i fokus är kommunen positiv till etableringen, för att det kan ge 250 fler arbetstillfällen i kommunen. Tony Sundberg företagare i Jokkmokk är också positiv till gruvetableringen:

– Ja det är klart, vi har ju ett el-företag och blir det en gruva så finns det ju stora chanser att få jobb där, det hoppas man, säger Tony Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".