Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny satsning för att stärka samiskan

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 06.18
" Känner man att samiskan stärkts"
(1:17 min)

Ájtte har fått 381.000 kronor till ett projekt som ska stärka samiskan. Projektledaren Kajsa Kuoljok säger att man vill undersöka hur samer ser på sitt eget språk, och hur olika lagändringar påverkat språkets användning.

– Men samtidigt så har ju språkets ställning stärkts genom konventioner, minoritetsspråkslagar och här fastlås det faktiskt att samiskan ska få pratas och man ska ha möjlighet att lära och bevara samiskan och utveckla den. Och då funderar vi i det här projektet hur upplever samerna själva det? Känner man att samiskan har stärkts?, säger projektledaren Kajsa Kuoljok.

Projektet som fått namnet "Giela muitalusat", alltså det samiska språket berättar, kommer starta till hösten. Genom att intervjua samer från olika generationer och från olika områden ska man bilda sig en uppfattning om hur samer använder språket runt om i Sápmi. Projektet är en del av ett större nordiskt projekt där ungefär 11 miljoner kronor går till att ta fram en läroplan för en renskötarutbildning och etableringen av ett samiskt språkcenter.

– Det här är ju ett interregprojekt vi samarbetar med Aran i norge, och deras vardag är ju precis som våran. De har ju också många åtgärder för att bevara och stärka samiskan. Så vi ska försöka lära av varandra, hjälpa varandra och gemensamt försöka stärka det här språket, berättar Kajsa Kuoljok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".