Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lannavaara

Skapar ädelstensjobb i Namibia

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 07.23
1 av 2
Efter utbildningen i gemmologi i Lannavaara ska Jamie Steenkamp jobba i Namibia. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 2
Jenny Söderström har uppdrag av namibiska regeringen att sänka arbetslösheten i landet. Foto: Lars-Ola Marakatt.

Företaget Kristallen i Lannavaara, Kiruna kommun, ska starta ett ädelstenscenter i i Namibia. Uppdragsgivare namibiska regeringen. ”Det är en utmaning så klart. Men jag tror absolut man kan göra en skillnad", säger Jenny Söderström.

23-åriga Jamie Steenkamp från Namibia är just nu är i byn Lannavaara i nordöstra Kiruna kommun för att lära sig allt om ädelstenar.
"Alla verkar ha något att göra här", säger Jamie Stienkamp när jag träffar henne i klassrummet  under sin första dag i den några veckor långa utbildningen i gemmologi, läran om ädelstenar.

Läraren Jan Asplund undervisar om hårdhet och skillnaden mellan några av de totalt 150 ädelstenarna i världen som går att ha till ringar och smycken.

"Vi tar de vackraste hårdaste och stabilaste ädelstenarna till smycken, säger han."

"I Namibia har vi mineralerna men de försvinner utomlands eftersom maskinerna och erfarenheten saknas i landet", berättar Jamie Stienkamp

En stor del av människorna i Namibia är fattiga och Jamies liv ska enligt statistik över livslängd vara 20 år kortare än mitt. Varannan är arbetslös där trots de stora rikedomarna som finns i marken. Men få ortsbor har kunskaperna att ta tillvara och slipa stenarna och sälja dem. Och det är här som företaget Kristallen i Lannavaara kommer in i bilden.

Med hjälp av näringsutvecklingspengar från namibiska regeringen ska företaget hjälpa till att starta ett liknande ädelstenscenter i Namibia som man har i Lannavaara. Fokus ska ligga på utbildning av ortsbor, tillverkning och försäljning av ädelstenar. Det är där det är tänkt att Jamie ska få jobb. Hon ser det också som en chans att hjälpa andra i landet.

"Det känns bra. Först var jag dock skeptisk. Tvekade om jag var kapabel till det. Nu gillar jag känslan. Jag vill hjälpa till", säger hon.

"Det är en utmaning så klart. Men jag tror absolut man kan göra en skillnad. Även om det inte går att hjälpa tusentals människor. Men även tio färre arbetslösa gör stor skillnad på de små ställen vi arbetar", säger Jenny Söderström som är chef på företaget kristallen.

Jamie Steenkamp ska tillbringa några veckor i den lilla byn Lannavaara innan hon ska börja arbeta i sydligaste Namibia i det planerade stencentret där.
"Jag tycker det är bra när länder som Sverige, Norge och Finland hjälper till att utveckla länder i Afrika speciellt på det här sättet. Att inte bara ge mat utan lärdom som kan skickas vidare i generationer istället", säger Jamie Steenkamp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".