Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Johkamohkki/Jokkmokk

Besviken över Bergsstatens beslut

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 15.11

Samernas Riksförbunds jurist Jenny Wik Karlsson anser att Bergsstatens beslut att endast rikta en erinran mot gruvbolagen i jokkmokksområdet är för svagt.

Gruvbolagen Jokkmokk Iron Mines och Iron of Sweden får skarp kritik av Bergstaten efter att ha utfört provborrningar utan giltig arbetsplan.

Det strider mot minerallagen, skriver Bergsstaten och riktar en skarp erinran mot bolagen. Samebyarna som berörs är kritiska mot provborrningarna och SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson tycker att Bergsstatens beslut är för svagt.

 – Om man vid upprepade tillfällen har brustit i att följa minerallagens regler och provborrat illegalt, så tycker jag att det borde ha varit mer än bara en skarp tillsägelse.

Enligt minerallagen så får man endast utföra provborrningar med en gällande arbetsplan som ska innehålla bland annat tidsplan samt bedömning av vilka som kommer påverkas mest av arbetet.

Av Bergsstatens handlingar framgår att bolaget Iron of Sweden har förklarat att de inte hade någon arbetsplan för Parkijaureområdet eftersom de tog över undersökningstillståndet från ett annat bolag under 2010.

I och med övertagandet blev det sagt att det tidigare bolaget skulle säkerställa arbetsplanen. Något som inte gjorts alltså. Bergsstaten anser att Iron of Sweden oavsett ärendets gång har en egen skyldighet att se till att det finns en arbetsplan.

Vad gäller bolaget Jokkmokk Iron Mines så har de ingen förklaring till varför de inte ansökt om en förlängning av den tidigare arbetsplanen i Kallak. Bolaget hänvisar till att det tidigare fanns en arbetsplan för samma område som hade gått ut och menar att det inte borde vara något problem eftersom inga invändningar har riktats mot den tidigare arbetsplanen.

Men Bergsstaten konstaterar ändå att bolagen brutit mot minerallagen. Myndigheten skriver i sitt beslut att man ser allvarligt på bolagens bristande förståelse för arbetsplaneprocessen. Bergsstaten menar också att det är viktigt att de som berörs - det vill säga samebyarna - genom arbetsplaner får information och möjlighet att påverka det som sker.

Men trots det inträffade så anser Bergsstaten inte att överträdelserna i de här fallen är så grova att bolagens undersökningstillstånd ska dras in. Därmed får bolagen forsätta med sina provborrningar.

Fred Boman VD för Jokkmokk Iron mines AB är lättad efter Bergsstatens beslut.

 – Ja, det beslutet var väntat för vi har gjort misstag

Vad ska ni göra nu?

 – Vi ska fortsätta borra och hoppas på att samebyarna vill samarbeta.

Men SSR:s förbundsjurist Jenny Wiik Karlsson är kritisk och tycker att det här visar att gruvbolagen är olämpliga för att få fortsätta med sina undersökningsarbeten. Och hon säger att de inte kommer att ge upp kampen för rennäringens rättigheter.

 – Man hoppas ju få ha kvar sina renbetesmarker, att renbetesbortfallet ska minska och att man faktiskt ska kunna bedriva sin renskötsel även fortsättningsvis.

Gruvföretag varnas

#text=5092853# nu en kraftig erinran mot två gruvföretag verksamma inom Jokkmokks kommun. Orsaken är att företagen Jokkmokk Iron Mines och Iron of Sweden under 2011 har utfört provborrningar i Kallak och Parkijaur, utan att ha haft godkända arbetsplaner för undersökningsarbetena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".