Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fatmomakke kyrkstad blir kulturreservat

Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 07.55
"Fatmomakke har ett stort kulturvärde"
(1:57 min)

Fatmomakke kyrkstad skall nu skyddas och bli kulturreservat. Bo Sundin som är länsantikvarie i Västerbotten säger att man måste säkra platsen för framtiden för att Fatmomakke har ett stort kulturvärde.

– Jag ser det som nödvändigt att vi gör nånting nu för att skydda de väldigt stora kulturhistoriska värden som finns i Fatmomakke kyrkstad – att vi säkrar dem för framtiden, säger länsantikvarie Bo Sundin.

Regeringen har skickat in en skrivelse till riksdagen där de föreslår att kungliga breven från den 6 maj 1817 och den 9 november 1849 om förvärv och nyttande av kyrkstugor upphävs, och Fatmomakke kyrkstad berörs av detta beslut.

Bo Sundin som jobbar som länsantikvarie på länsstyrelsen i Västerbotten säger att Fatmomakke kyrkstad har en blandning av nybyggartraditioner och samiska traditioner. Den dubbla etniciteten finns egentlig bäst representerat i Fatmomakke om man ser det i riksperspektiv.

– Fatmomakke är jätteintressant och viktigt på det sättet att kyrkstadstraditioner har hållits vid liv på den här platsen, ända sen slutet av 1700-talet fram till idag, säger Bo Sundin.

Sundin säger att länsstyrelsen gjort en kulturhistorisk utredning inför kulturreservatsbildningen i Fatmomakke och där tar man fram motiven varför man vill bilda ett kulturreservat, vilka kulturhistoriska värden som finns på platsen, och vilka naturvärden som finns på platsen.

Sundin berättar också att det är mycket besvärligt att bilda ett kulturreservat för att det finns två markägare, och ungefär 140 enskilda ägare till kåtor och byggnader. Bo Sundin berättar att man kommer att göra en tidplan för fortsatta arbetet och kommer ha bredare samrådsmöten i höst med alla intressenter.

– Problemet är ju om de kungliga breven upphävs och ett kulturreservat inte bildas då blir ju Fatmomakke en miljö som vilket sommarstugeområde som helst, säger Sundin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".