Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renskötare kräver att UD utreder renbetestvist

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 07.13
"De vill få oss bort från Norge"
(2:49 min)
Per-Gustav Labba vill flytta med renarna till norska kusten. Foto: Lars-Ola Marakatt

Renskötare i Saarivuoma sameby kräver nu att utrikesdepartementet utreder hur samebyarna ska förhålla sig när inget avtal finns för det gränsöverskridande renbetet mot Norge. Svenska regeringen har tidigare hävdat att Norge bryter mot folkrätten när man förbjuder renskötare i Saarivuoma sameby att beta sina renar i Norge - på marker där dom anser sig ha sedvanerätt.

– Förr oss är det en överlevnadsfråga att kunna utnyttja de här markerna i Lenvik mot kusten, säger Per Gustav Labba som är renskötare i Saarivuoma sameby.

Saarivuomas kamp startade egentligen redan 1919 - i och med den första renbeteskonventionen länderna emellan. Fram till dess hade Per-Gustav Labbas släkt flyttat med renarna ända till norska kusten där de hade sina sommarbetesland. Efter konventionen 1919 och de efterföljande konventionerna så har Sarivuomas marker begränsats till sommarbete i fjälltrakterna på norsk sida, nära svenska gränsen.

– Det är ju det att konventionen har påverkat oss på det viset att det har begränsat oss till vissa områden. Områden som norska staten gjort till rovdjursnationalparker. Det är en mycket svår uppgift just nu att bedriva renskötsel på de marker vi har tillgängliga, säger Per Gustav Labba.

När senaste konventionen skulle förnyas för tio år sen så kunde länderna inte enas och Norge stiftade till slut en egen lag som i princip är likadan som den sista konventionen från 1972.

Tidigare utrikesministern Laila Freivalds har deklarerat att lagen bryter mot Norges folkrättsliga åtaganden enligt Lappkodicillen, som är det ursprungliga dokumentet som reglerar det gränsöverskridande renbetet.

Under tiden har förhandlingarna fortsatt och många av samebyarna i Sverige accepterar det senaste förslaget på betesavtal. Men inte Saarivuoma, som ifjol bestämde sig för att ta saken i egna händer och flyttade till lenvikshalvön vid norska kusten. Norge motsatte sig det här men kunde inte agera eftersom renarna hann släppas lös där.

Varför kämpar ni för att få beta renarna vid norska kusten?

– Därför att det är lite rovdjur där och bra marker. Vi måste få ekonomi i verksamheten. Vi måste också kunna leva ett normalt liv med alla kostnader som man har nuförtiden, säger Per Gustav Labba.

Förra veckan försökte en grupp från samebyn återigen med lastbil flytta renar till lenvikshalvön. Men dom blev stoppade vid tullen och fick vända om. Och nu kräver alltså Labba att UD utreder det dom hävdar är ett norskt övergrepp av folkrätten: 

– De vill få oss bort från Norge och underminera våra rättigheter i Norge. De accepterar inte att vi har rättigheter. Det är skrämmande. Som enskilda har vi inget att sätta emot en stat. Statsmakten har alla resurser till förfogande, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".