Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FN:s urfolksforum

Så arbetar unga på urfolksforument i New York

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 09.44
"Svårt för ungdomar att delta på ett effektivt sätt"
(1:54 min)
1 av 3
Jocelyn Hung Chien tillhör ett av Taiwans urfolk. Foto: Siv-Eli Vuolab / NRK
2 av 3
Ungdomar på så kallat ungdoms caucus. Foto: Siv-Eli Vuolab / NRK
3 av 3
Urfolksforumets nye ordföranden, Chief Edward John, säger att han lyssnar på ungdomarna för de är framtidens urfolksledare. Foto: Siv-Eli Vuolab / NRK

Sameradions reporter Jenny Israelsson-Skoglund befinner sig just nu i New York för att bevaka Permanent Forum för urfolk. Idag har hon pratat med ungdomar om hur de arbetar för att få sina röster hörda i det mäktiga FN-systemet. 

1800 delegater träffas i veckan och nästa vecka i New York och en del av delegaterna är urfolksungdomar. Ingen tar sig tid att förklara för ungdomarna vad som händer och hur berättar Jocelyn Huang Chen, från Taiwan som tillhör pinånå maj-ian-folket.

– Ungdomarna  kan inte förstå fullt ut vad som händer, och det är väldigt svårt för dem att delta på ett effektivt sätt, säger Huang Chen.

I fjol och i år har hon varit ledare över globala urfolksungdomsgruppen som nu kräver plats i talarstolen och som lär ungdomarna hur de ska klara sig i FN systemet de är starka om de är många säger hon

– Om vi kan arbeta tillsammans som en grupp, så har vi en starkare röst också, säger Chen.

Över 50 urfolksungdomar från hela världen är med i ungdomsgruppen som också framför sina tankar till Permanent Forum. Jocelyn Huang Chen berättar att det är en trög process men att sedan forumet startade 2002 har mycket förändrats. Inom FN-systemet har det börjat författas uttalanden och beslut som rör urfolksungdomar.: 

– Inom FN har man börjat ta fram en policy kring ungdomar från urfolk, och vi kommer att fortsätta jobba med att vidareutveckla det. Det är därför vi är här! säger Chen.

Forumets ordförande First Nations Chief Edward John säger att han lyssnar på ungdomarna för de är framtidens urfolksledare. Han ger ungdomarna råd som att de ska lära känna varandra och se de alla utmaningar man har gemensamt

– Det är viktigt att de samlas och pratar för att förstå vem de är, och för att hitta människor från andra folk från olika delar av världen. Så de kan hitta deras olikheter, men också likheter säger Edward John. 

Siv-Eli Vuolab / NRK

Jenny Israelsson-Skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".