Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÁPMI

”Hets mot folkgrupp”

Publicerat onsdag 8 augusti 2012 kl 05.30
"det är att försöka antyda"
(2:25 min)
Lars Nila Lasko: Foto Johnny Skoglund

Världsnaturfondens rapport om tjuvjakt på kungsörn kan vara fråga om hets mot folkgrupp. Det menar Lars Nila Lasko, på Verddeviessu, samisk center mot rasism och diskriminering.

I Världsnaturfondens senaste rapport Kungsörn – illegal jakt, förföljelse och annan dödlighet, nämns rennäringslänen som det geografiska område där tjuvjakten främst förekommer.

– Det är ju att försöka antyda att det är rennäringen som ligger bakom, genom att tala om att det är rennäringslän. Och det får man inte göra. Då är det hets mot folkgrupp, säger Lars Nila Lasko.

Också Sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi tycker att rapportförfattarna använder ett felaktigt uttryck när de skriver renskötsellänen.

– Man behöver inte skriva så, utan man kan lika gärna skriva att tjuvjakt förekommer i de områden där kungsörnen finns. Dom skriver lite tendentiöst.

Rovdjursutredningen har pekat på att rennäringen utsätts för stora skador från rovdjuren och att man måste minska på de skadorna.

Samtidigt tycker Per Mikael Utsi att Världsnaturfondens senaste rapport stämmer överens med inventeringarna, att det är i renskötselområdet som kungörnen finns.

– Men han kan ju inte skriva det i samband med att det förekommer tjuvjakt. Och det är ju det som är felet. Två fakta går inte att koppla ihop.

Per Mikael Utsi tror inte att rapporten kan få några negativa konsekvenser renskötare, eftersom han menar att problemet med rovdjur för rennäringen är så uppenbart.

Medan Lars Nila Lasko på  Verddeviessu, samisk center mot rasism och diskriminering, tycker att rapporterna om tjuvjakt i renskötsellän snuddar på hets mot folkgrupp.

– Det är djupt olyckligt det är det. Och speciellt olyckligt är det för Världsnaturfonden, det ger en dålig bild av dom. Det här bör ju beivras från samisk sida.

Men är det så orimligt att anta att det är renskötare som ligger bakom de här jaktbrotten?

– Man kan inte resonera i begrepp som rimligt eller orimligt, eller liknande utan påstår man en sak, så måste man ju ha fakta för det. Det är inte rimligt att säga att samer är socialfall, eller att samer är dåligt utbildade, eller att samer har låg intelligens. Utan man måste ha fakta helt enkelt om man ska göra ett sånt uttalande, annars är det hets mot folkgrupp om man inte har fakta, säger Lars Nila Lasko.

Renskötare synonymt med tjuvjägare?

Den här veckan har vi rapporterat om Världsnaturfondens rapport om tjuvjakt på kungsörn.Vårt fokus har då främst handlat om ett enda ord, där huvuddelen av tjuvjakten ska äga rum: i renskötsellänen.

WWF pekar ut samer som tjuvskyttar

Foto: Tom Stromme/Scanpix

#text=5221255#om tjuvjakt, handlar om kungsörnar. Enligt rapporten dödas örnar främst i renskötsellänen. Och medieforskaren Gunilla Hultén, vid Stockholms universitet, menar att samer pekas ut som brottslingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".