Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jokkmokk lockar inte sameskolchef

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 15.23
Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.

Sameskolorna står utan skolchef när sommarlovet nu närmar sig slutet eftersom den som tilldelades tjänsten tackade nej.

I ett och ett halvt år har kansliet och sameskolorna i Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Tärnaby och Karesuando varit utan Skolchef. Under tiden har Laila Stenberg varit ställföreträdande. Och till sökandet har bemanningsföretaget Adecco anlitats.

“Svårigheten har varit att hitta rätt kompetens och placeringsorten, Jokkmokk”, säger Mariann Lörstrand vice ordförande i sameskolstyrelsen.

Av de sju sökande valdes tre till intervju och när sameskolstyrelsen till sist hittat rätt valde Katarina Påve att tacka nej. Tf skolchefen Laila Stenberg som sökt tjänsten fick inte komma till intervju. Hon kunde inte tänka sig jobba i Jokkmokk. De som blev intervjuade var alla boende eller från Jokkmokk.  

Vad tycker du om sameskolstyrelsens sätt att agera?
“Jag kommenterar inte det, säger Laila Stenberg.” “Men det är svårt att hitta kompetent personal till små orter”

Laila Stenberg har de senaste två åren vikarierat som skolchef och då varit chef över kansliet i Jokkmokk och haft hand om sameskolornas ekonomi och vart stöd till rektorerna på de olika sameskolorna. Och Barbro Poggats som sitter i sameskolstyrelsen säger att Laila Stenberg fungerat bra som Tf Sameskolchef.

“För mig var det inte aktuellt att flytta till Jokkmokk för tjänstens skull, säger Laila Stenberg.”

Hur tänker ni när ni kräver att en skolchef ska sitta i jokkmokk?
“Vi bedömde det som möjligt. Annars hänvisar jag till ordförande Per Labba, säger Jan-Åke Olofsson på sameskolstyrelsen.”

“Det är inte bra att vi står utan skolchef. Vi hoppas vi ska lyckas med rekryteringen, tillägger han.”

Sedan i förra veckan finns tjänsten att söka och till idag har ingen sökt tjänsten och Laila Stenberg har gått tillbaka till sin rektorstjänst på sameskolan i Karesuando. Per Labba har inte kunnat nås för kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".