Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Máláge/ Malå

Sameförening håller i traditionen

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 05.38
"Poängen är ju att man får träffas och ha roligt"
(2:15 min)
Jörgen Stenberg. Foto: SR Sameradion

Malå samehelg är årligen återkommande sedan 50-talet. Till helgen är det dags igen.

– Poängen är ju att man får träffas och ha roligt, det är den stora poängen, sen är det ju sameföreningens största arrangemang under året. Då får vi träffas helt enkelt. Spå det är just den här samvaron och ha roligt, det är det som är själva syftet, säger Jörgen Stenberg, ordföranden i Malå sameförening.

Bland annat blir det utställning med Oskar Stenlund, som Jörgen Stenberg menar är en av de främsta bruksslöjdarna som funnits inom Västerbottens län.

På fredag är det också två föreläsningar, med Per-Niila Stålka, när orden tar slut tar jojken vid. Och med Anna-Stina Svakko, om samiska dräktkoder och sen är det kött och paltfest.

På lördagen är det lasso- och skyttetävlingar, och grillkväll, och underhållning. Det pågår även försäljning av slöjd och kläder, och lotter där högsta priset är en levande ren.

– Jag har inte hört någon av de föreläsningarna. Dom tror jag blir väldigt spännande. Och sen, Max Machke är en ganska etablerad artist, som kanske inte är känd för allmänheten heller, så att både Max Machke och Per Niila Stålkas framträdande på lördagskväll, tror jag kommer bli mycket uppskattade, säger Jörgen Stenberg som ser mycket fram emot föreläsningarna.

Hur mycket handlar om att visa upp det samiska för omgivningen så att säga?

– Ja, det är ju inget huvudmål med att man ska visa upp sig för omgivningen, så att säga. Själva helgen som sådan är ju traditionellt en gammal samisk kyrkhelg, så det är en helg som uppkommit för oss själva så att säga. Men sen är det ju så att med den här slöjdutställningen och föreläsningen och den samiska musiken som man kan ta del av, så kan det bli intressant för folk utifrån som kanske inte har så mycket kontakt i det samiska i andra sammanhang, så får man en bild in i det samiska så är det ju.

Vad hoppas ni på med att ha en sån här helg i Malå?

– Ja, att det kommer mycket barn och mycket folk utifrån och att man får träffas och lära känna varandra och umgås och surra och att det ska ryka ur många kåtor i lappstan och att vi ska ha trevlig helt enkelt, det är målet, säger Jörgen Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".