Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MALMÖ

Sametinget inbjudet till Malmö

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 05.19
"Spännande att byta erfarenheter"
(2:07 min)
1 av 3
Majvor Massa Eriksson, Samer i syd. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 3
Plenum i Karasjokk 2011
3 av 3
Stefan Mikaelsson tycker det är bra att sprida på plenumorterna. Foto: Sameradion

Malmö kommun har bjudit in sametinget att hålla plenum i staden. Men Sametingets sammanträdesplan är fastställd och där finns inte Malmö med.

Majvor Massa Eriksson i föreningen Samer i Syd är besviken över att Malmö inte finns med på Sametingets plan för kommande plenum.

– Det skulle vara mycket sorgligt och faktiskt en bit kränkande kan jag känna. Nu pratar jag personligen, för det folk jag tillhör, säger hon.

Malmö är en stad med många minoriteter och där många är födda i andra länder. Så kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson säger att minoritetsfrågan är stor och diskussionen om minoriteter alltid är aktuell i Malmö. Men han menar att perspektivet om samerna och den nationella minoritet som samerna utgör är en mindre del.

– Det hade varit spännande att byta erfarenheter ur de perspektiven, säger han.

De senaste två åren har Kent Andersson varit inbjuden till firandet av den samiska nationaldagen, ett firande som organiseras av Samer i Syd. Då väcktes idén att bjuda in Sametinget att hålla en av sina plenumssessioner i Malmö. I sommar har Kent Andersson skickat två formella inbjudningar till Sametinget.

– Som en markering att frågan om de nationella minoriteterna är just en nationell fråga och inte regional och lokal, säger han.

Men från Sametingets sida är redan datum och platser spikade för plenum i år. I enlighet med sametingsordningen spikades datumen och platserna för valåret 2013 redan under den innevarande mandatperiodens andra plenum, alltså 2010.

Sametingets möjlighet att beakta Malmös inbjudan ser ljusare ut någongång under nästa mandatperiod, skriver Sametingets talman Stefan Mikaelsson i sitt svar till Malmö kommun.

– Fantastiskt vore det om plenum kunde bli här nere och jag tycker också med all rätt, att vi är berättigade att få ner plenum. Vi är enträgna, så vi ger inte upp, säger Majvor Massa Eriksson.

Mikaelsson ser möjligheterna till att påverka

Även om det inte blir något plenum i Malmö den här mandatperioden gläds Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson åt inbjudan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".