Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM/STUEHKIE

Ny rennäringsmyndighet långt borta

Publicerat tisdag 21 augusti 2012 kl 17.53
"Vi har haft ögonen på frågan"
(2:11 min)
Tor-Erik Huuva, Laevas, Tomas Sevä, Muonio, Anders Ruuth, Östra Kikkejaur, Per-Gustav Idivuoma, Lainiovuoma. Foto: Jörgen Heikki/ SR Sámi Radio.

Regeringen vill inte ge några besked om en ny rennäringsmyndighet.
Det blev resultatet av samebyarnas och SSR:s uppvaktning av Eskil Erlandsson idag.

I dag, tisdag, lämnade landets samebyar tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund (SSR) över kravet till regeringen om att inrätta en ny rennäringsmyndighet.

Samebyarna har mist förtroendet för Sametinget som ansvarig för rennäringsfrågor, menar SSR.

 – Vi kräver att det ska vara rättsäkert och transparant. Långa handläggningstider, instabilt och oförutsägbart, är SSR:s ordförande Jörgen Jonssons betyg på Sametinget som myndighet.

Sametinget är både en myndighet och ett folkvalt organ - och det medför problem för rennäringen, SSR, som företräder landets samebyar och föreningar.

SSR menar att myndigheten Sametingets uppgifter har blivit politiserade, exempelvis kring frågor om medlemsskap i samebyar och SSR talar om rent ministerstyre i vissa frågor.

Dessutom anser SSR bland annat att Sametingets hantering av rovdjursersättningar sker godtyckligt och att de har oacceptabelt långa handläggningstider i andra frågor.

I stället vill SSR att regeringen snabbt tar tag i frågan och inrättar en helt ny rennäringsmyndighet dit alla rennäringsrelaterade frågor samlas.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger sig vara medveten om att Sametinget haft problem med hög personalomsättning, vilket kan förklara att handläggningen av rovdjursersättningar inte fungerar exempelvis.

Men Erlandsson vill inte kritisera Sametinget.

 – Jag delar ingen kritik utan konstarerar bara att vi haft ögonen på den organisation som är idag. Vi vill ju att saker och ting ska fungera så bra som möjligt, säger Erlandsson.

Är det aktuellt att inrätta en ny rennäringsmyndighet?
 -
- Nu har vi fått in en framställan och den måste vi titta på, säger Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".