Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Alta/ Norge

Ny renbeteskonvention diskuteras

Publicerat onsdag 22 augusti 2012 kl 10.18
Utsi om konventionen
(2:09 min)

Sametingen i Sverige och Norge har diskuterat renbeteskonventionen i Alta. Det svenska sametinget har inte godtagit förslaget till ny konvention, men sametingen strävar efter att lösa knuten.

Regeringarna i Sverige och Norge har skrivit under en ny renbeteskonvention, men långt ifrån alla är nöjda med den. Per Mikael Utsi, som är styrelseordförande i Sametinget, var på plats i Alta.

– Vi kan ju inte förkasta beslut som regeringarna har tagit, utan vi har sagt att vi vill inte ha den. Och vi försöker nu att övertyga regeringarna om att den inte är bra.

Det har inte funnits någon renbeteskonvention mellan Norge och Sverige sedan den förra upphörde 2005. Men regeringarna i de båda länderna har kommit överens om en renbeteskonvention, som man planerar att driva igenom som lagstiftning.

Per Mikael Utsi menade att diskussionerna i Alta handlade om hur renbeteskonventionen går att ändra. Det som främst har kritiserats är gränsdragningarna, eftersom det skulle begränsa renbetet.

– Det är det som är risken att man begränsar den här rätten, säger Per Mikael Utsi.

Men hur pass överens är ni med norska sametinget när det gäller den här renbeteskonventionen?

– Vi är överens så långt att vi ser att de berörda inte är nöjda med delar av konventionen och det är en gemensam utgångspunkt.

Per Mikael Utsi menar att en grund för renbeteskonventionen redan finns i gränsöverenskommelsen i Lappkodicillen från 1751, som slår fast att renskötare har rätt att flytta över gränserna.

Efter att ha berättat för regeringarna att de inte är nöjda med den konvention de undertecknat, tycker Per Mikael Utsi att sametingen i Norge och Sverige nu måste berätta hur man vill ha det.

– Jag hoppas tillslut att regeringarna lyssnar på oss, men för att de ska lyssna på oss, så måste vi ju kunna peka på bättre lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".