Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM/STUEHKIE

Webbkunder över hela världen

Uppdaterat torsdag 23 augusti 2012 kl 06.00
Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 05.32
"Många kunder är utflyttade samer och sameättlingar"
(1:21 min)
1 av 5
Det är i det rum de kallar lavvun i lägenhetens som som företaget har sitt hjärta, här finns lagret, här designas produkterna och här äter och sover Lotta Willborg Stoor och Per Niila Stålka. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
2 av 5
Per Niila Stålka och Lotta Willborg Stoor. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
3 av 5
Deras storsäljare, kitt för att tillverka skoband. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
4 av 5
Mobil av företagets njiskun, vävskedar. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
5 av 5
De har också färdiga skoband till försäljning. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.

Alltfler samiska webbshopar etableras. Lotta Willborg Stoor och Per Niila Stålka startade i början av året en. De gör allt själva från programmering av webbsidan till att designa och tillverka kläder och skor.

Förr behövde samerna vara kunniga i det mesta för att klara sig på fjället. Idag behöver man vara kunnig i det mesta för att överleva i den vildmark som storstaden är.

– Allt gör vi själva. Jag är webbutvecklare. Både jag och Lotta jobbar med form, design och grafisk formgivning. Lotta är utbildad fotograf och utbildad mönsterkonstruktör. Vi har alla kompetenser "in house", säger Per-Niila Stålka.

De använder engelska som företagsspråk. Det har medfört att de har kunder i USA, Australien, Tyskland, Frankrike, England och Japan. Många kunder är utflyttade samer och sameättlingar, andra är intresserade av deras produkter för att tillverka skoband.

– Jag antar att det också är en del av lång tradition att man gör sina egna verktyg, att man hittar egna material. Allt det här är inget nytt. Det är något som har funnits länge i samiska sammanhang, att man tar vad man har och gör det lite bättre.

Lotta Willborg Stoor och Per-Niila Stålka bor i en liten lägenhet  i Stockholm och det är också därifrån de sköter firman, men de tar den också med sig när de är ute och håller kurser i jojk och slöjd eller säljer på marknader.

– Vi har vår verksamhet hemma. Hemma hos oss och hemma hos våra föräldrar. Vi reser ju runt, så vi försöker ha verkstan med oss i mån av plats, åtminstone tillverka lite grann på vägen, säger Lotta Willborg Stoor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".