Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Älgplomberingen

"Tjuvjägare behöver inga plomber"

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 14.23
Röd plomb fästes på vuxen älg och grön plomb fästes på älgkalv. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Kjell Åke Pittsa, som är samebyordförande i Unna tjerusj, tycker inte att märkningen av skjutna älgar i Norrbotten ställer till några problem för samebyn. Men han tycker att plomberingen är ett bomskott av Länsstyrelsen, eftersom han inte tror den har någon som helst verkan mot tjuvjägare.

Tanken med plomberingen av skjutna älgar i Norrbotten är att det ska göra så att färre älgar skjuts illegalt i länet. Det här tror inte Kjell Åke Pittsa på.

– Tjuvjägare behöver inga plomber för att tjuvjaga, det är ju helt klart. Ta och ordna med bevakning i älgjaktsområdena istället för plomber, för det har ingen verkan, det är ett riktigt så kallat bomskott från Länsstyrelsen.

Fördelningen av plomber mellan jägare har ställt till problem för bland annat Saarivuoma sameby. Men på älgmötet i veckan fördelades älgarna smärtfritt inom Unna tjerusj  och alla var helt överens, berättar Pittsa.

Dessutom sparades plomber till senare, för de jaktlag inom samebyn som senare skjutit sin tilldelning.

-- De som inte vill vara med och dela på resten, då delar vi ut resten senare. Så vi har inga bekymmer med det inte.

Får alla som vill jaga plomber i er sameby?

– Ja, alla som är i samebyns jaktlag.

Fråga

"Bra att det prövas"

Älgplomberingen i Norrbotten är anmäld till Justitiekanslern. Och Roland Saitzkoff på Länsstyrelsen i Norrbotten tycker att det är bra att plomberingen anmäls så att det prövas ordentligt. Samtidigt tycker han inte att märkningen av skjutna älgar strider mot rennäringslagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".