Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Máláge

Vinden har vänt i Malå

Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 06.27
"Platsen är viktig"
(1:59 min)
Så sent som för ett par veckor sedan var det livat i lappstan, då lockade samehelgen många besökare. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund/ SR Sámi Radio

Risken för en flytt av lappstan i Malå tycks förbi. Idag väntas kommunen besluta om en utveckling av samernas samlingsplats i Malå.

För några år sedan ville Malå kommun flytta på den så kallade lappstan - ett område med privatägda kåtor och häbbren mitt i samhället.

Men efter protester från sameföreningen så har vinden nu vänt.

I dag beslutar kommunstyrelsen eventuellt att sälja mark till sameföreningen för att utveckla lappstan i stället.

Jörgen Stenberg är ordförande i Malå sameförening och han ser en srtor potential i lappstan.

 – Besökare frågar efter det samiska i kommunen. Platsen är också viktigt för oss samer som träffpunkt, säger Stenberg.

Runt om i Sverige finns gamla så kallade kyrkstäder med små bostäder och förråd som användes i samband med kyrkhelger.

Även samiska kyrkstäder byggdes och de två mest kända finns i Fatmomakke i Västerbotten och i Arvidsjaur, båda med anor från 1700-talet.

Lappstan i Malå uppfördes i centrala Malå 1967 och består av 19 kåtor och 20 häbbren av skogssamisk modell.

Området används framförallt som en träffpunkt i samband med samiska arrangemang - exempelvis för drygt en vecka sedan då den traditionella samehelgen hölls i Malå.

Nu vill sameföreningen ge plats för fler att bygga sig en kåta eller ett häbbre. Det är ett sätt att visa upp den skogssamiska byggnadskulturen, menar föreningen.

Dessutom vill föreningen satsa på annan information om den lokala skogssamiska kulturen samt bygga en liten scen för dans, teater och konserter.

Sameföreningen tror att detta skulle locka till fler arrangemang och fler besökare och Jörgen Stenberg hoppas i och med detta att diskussionerna om att flytta lappstan är förbi.

 – En sak som bidrar till att den frågan är förbi är att vi ökar engagemanget i området och underhåller och sköter om det, säger Stenberg.

Idag behandlar kommunstyrelsen frågan och kommunens ansvariga tjänsteman föreslår att föreningen får köpa den aktuella marken för 26 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".