Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Giron/ Kiruna

Första tomterna till försäljning

Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 12.12
Vy över Kiruna. Foto Emil Östlund/Sveriges Radio.

Nu är det första stegen taget mot nya Kiruna. Kiruna kommun har beslutat att sälja de fyra första tomterna som man erbjudit sedan i våras. Sammanlagt är det 34 tomter som inom kort ska få nya ägare. 

I början av maj skickades erbjudandet ut till de femtio första i kommunens tomtkö. Igår togs beslutet på kommunstyrelsen om att de första tomterna ska gå till försäljning.

Justnu finns inga andra tomter att tillgå via kommunen och tomtkön är lång. Kommunen planerar nya tomter vid skjutbanan, vid det framtida centrumet, byggklara först i slutet av 2014. Eva Ekelund på Kiruna kommuns mark- och exploateringsenhet säger att det är en process att finna nya området och att det tar tid att hitta mark. 

– Vi jobbar hela tiden med att försöka hitta nya tomtområden, fast just nu ligger störst fokus på det nya centrumet, säger hon. 

Det största problemet för att få fram fler tomter är att Kiruna kommun inte har någon egen mark att erbjuda, utan måste köpa statlig mark. I somras tog regeringen beslut om att försäljning av ett antal markområden till Kiruna kommun. Marken kommer att värderas och kommunen får köpa till marknadsvärdet.

– Vi har sökt att få köpa elva områden av statlig mark och har fått köpa fyra av dem. Remissinstanser hade invändningar mot de andra områdena. Bland annat låg fyra av dem på LKABs undersökningmarker. Av den anledningen har kommunen valt att avvakta, säger Eva Ekelund.

Enligt Eva Ekelund pågår dessutom en dialog med LKAB om finansieringen av de nya bostadsområdena, men inga beslut är tagna. Däremot är det säkert att Kiruna kommun blir ersatt av LKAB för den mark som går förlorad på grund av gruvans utbredning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".