Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Soppero/Sohppar

De anmäler sameby för diskriminering

Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 12.42
Lars Tomas Labba räknades men inte Anne-Maj Labba när älgtilldelningen skulle göras. Nu anmäler de samebyn för diskriminering. Foto: Lars-Ola Marakatt

“I vårt jaktlag räknas inte kvinnorna som jägare”, säger paret Labba. För en dryg vecka sedan hölls ett möte i Saarivuoma sameby där de elva jaktlagen skulle dela på 31 vuxna älgar och 30 älgkalvar inför årets älgjakt som startar i nästa vecka.

För en dryg vecka sedan hölls ett möte i Saarivuoma sameby där de elva jaktlagen skulle dela på 31 vuxna älgar och 30 älgkalvar inför årets älgjakt som startar nästa vecka. Anne-Maj Labba kunde inte gå på mötet. Resultatet av tilldelningen fick hon veta först efteråt.

– Man känner sig ganska diskriminerad. Vi känner oss bortglömda, säger hon.

Saarivuoma samebys jaktområde sträcker sig från norska gränsen i väster till odlingsgränsen i öster. Ett område drygt åtta mil långt och i genomsnitt 1,5 mil brett.

De elva jaktlagen blev tilldelade sin kvot efter antalet jägare i laget. Men i Anne-Maj Labbas jaktlag räknades bara de sex männen in. Hon och tre väninnor lämades utanför.

– Det har inte hänt förut utan det är nu när plomberingarna kommit till och då har jaktlagens jägare räknats. Men oss har de glömt bort. Man känner sig ganska diskriminerad, säger hon.

Samebyn har förut haft en avlysningsjakt, vilket innebär att jakten har avbrutits när samebyns jaktlag fyllt den tilldelade kvoten. Men i år kräver Länsstyrelsen i Norrbotten att varje älg ska plomberas med ett plastband i samband att den skjutits.

Det har medfört att en del samebyar gjort en tilldelning innan jakten. Varje jaktlag i Saarivuoma fick en älg och en älgkalv för tre älgjägare. Och i och med att kvinnorna i Anne-Maj Labbas jaktlag inte räknades med fick de två vuxna djur att fälla istället för tre som de borde fått.

– Vi kräver att älgtilldelningen görs om så det blir rättvist och så man vet om vilka som är med i de olika jaktlagen.

Om älgtilldelningen inte görs om kräver de fyra kvinnorna en ersättning på 25 000 kronor. De har överklagat samebyns beslut om tilldelning till Sametinget.

I överklagan skriver kvinnorna att de är medlemmar i samebyn och tillhör gruppen renskötare, att de har godkända högviltsprov och vapen samt att de är erfarna jägare som jagat i jaktlaget tidigare år.

Mot den bakgrunden anser de fyra kvinnorna att de inte kan dra någon annan slutsats än att de uteslutits från jaktlaget på grund av deras kön.

Samebyns ordförande Per Labba har inte gått att nå för kommentar.

Vad gör du på måndag?
– Jag har tänkt att jag jagar som vanligt. Får jag älg ringer jag till ordföranden och ber om en plombering, säger Anne-Maj Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".