Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametingsvalet 2013

"Bra metod"

Publicerat tisdag 18 september 2012 kl 07.04
Av totalt 7812 personer i röstlängden var det 4623 stycken som utnyttjade sin rösträtt i det senaste sametingsvalet 2009.

Med åtta månader kvar till sametingsvalet så testar Sametingets valnämnd metoden "värva en kompis" för att få med fler personer i röstlängden. Något som får positivt betyg.

En som fått brev från Sametinget om att värva folk till röstlängden är Sara Juuso. Hon tycker att valnämnden gör rätt som jobbar för fler väljare.

 – Det gör ju partierna i det svenska valet också, tidningarna är ju fyllda med information om valet.

Birger Nilsson är ordförande i Sametingets valnämd och han berättar att det inte är möjligt för Sametinget att nå samer som inte är med i röstlängden.

Därför har valnämnden skickat brev till alla som nu är med i röstlängden, med uppmaningen om att värva folk.

Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko säger att det är en ovanlig metod för att få folk att delta och rösta. Men han ser det som positivt eftersom det inte finns någon statistik över samer i Sverige.

 – Det är en bra metod, faktum är att det finns inga andra metoder eftersom ingen vet vem som är same, det finns ingen statistik.

Vid det första sametingsvalet var det cirka 5400 personer med i röstlängden och i valet 2009 var det 7800. På de 16 år har antalet röstberättigade ökat med drygt 2400 personer.

Samtidigt har valdeltagandet minskat, det senaste valet gjordes bottennoteringen 59 procent. Sara Juuso menar att samer måste engagera sig.

 – Vi har ett gemensamt ansvar för vårt samhälle och om vi ska kunna utvecklas så måste vi samarbeta.

Uppmanar väljarna att värva en kompis

#text=5265562#har inte inlett valkampanjen ännu trots att det är val om åtta månader. Nu uppmanar sametinget väljarna att värva en kompis till röstlängden. Politikerna måste bli bättre på att få ut sin politik. Det säger sametingets ordförande. [2012.09.10]

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".